Noin kuukauden iässä vieroitetun porsaan ruuansulatus ei ole täysin kehittynyt. Rehun sulatukseen tarvittavien haiman entsyymien eritys on vieroitushetkellä riittämätön. Myös mahalaukun pepsiinin aktivoitumiseen tarvittavan suolahapon eritys on vähäistä. Kun ruuansulatuskanavassa on puutteellisesti sulanutta rehua, sisällön pH kohoaa kohoaa vieroitusripulia aiheuttavien E. coli -bakteerien suosimalle tasolle. Rehun suuri valkuais- ja kivennäispitoisuus nostavat rehun puskurikapasiteettia porsaan mahalaukun haponerityskykyyn nähden liian suureksi, mikä voi olla osasyy ripuliongelmaan. Valkuaispitoisuutta voidaan pienentää sekä rehun raaka-ainevalinnalla että lisäämällä rehuun puhtaita aminohappoja. Puskurikapasiteettia voidaan muuttaa myös kivennäislähteiden avulla. Ensimmäisen kokeen tavoitteena on selvittää eri ikäisinä vieroitettujen porsaiden rehun optimaalinen valkuaisrehukoostumus ja valkuaispitoisuus. Tutkittavina tekijöinä ovat porsasrehun valkuaispitoisuus (145 tai 165 g SRV/ry) ja soijarouheen määrä (8 tai 16 %). Toisessa kokeessa selvitetään rehun puskurikapasiteettia kohottavien raaka-aineiden (valkuaisrehut ja kivennäisrehut) sopivin käyttötaso ja yhteisvaikutus vieroitettujen porsaiden ruokinnassa. Tutkittavina tekijöinä ovat porsasrehun sulavan raakavalkuaisen pitoisuus (140 tai 165 g/ry) ja kalsiumin määrä (7 tai 9 g/ry) rehussa. Tulosten perusteella rehun valkuaispitoisuutta alentamalla voidaan ehkäistä vieroitusripulia, kun ripulisuutta kuvataan sen keston ja vakavuuden huomioivalla indeksillä. Kokeen tulokset eivät ole kuitenkaan yksiselitteiset, koska valkuaispitoisuus vaikutti eri tavoin rehuhyötysuhteeseen ja ripulipäivien kokonaismäärän rehun eri kalsiumpitoisuuksilla. Rehun kalsiumpitoisuus ei vaikuttanut tuotantotuloksiin tai ripulin esiintymiseen. Rehun sulavan raakavalkuaisen ja kalsiumin pitoisuuden alentaminen noin 85 prosenttiin nykyisestä suosituksesta ei vaikuttanut haitallisesti porsaiden tuotantotuloksiin.
Vastaava tutkija
Siljander-Rasi Hilkka Hankkeen kesto 1998 - 2002
Asiasanat
porsaat, rehut, raaka-aineet, ripuli, soijarouhe, heravalkuainen, kivennäisrehut, sulava raakavalkuainen
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|