Ruohosipuli on monivuotinen, mausteena käytettävä sipulikasvi, jonka viljely Suomessa on taantunut. Pääosa teollisuudessa ja suur- ja kotitalouksissa käytettävästä kuivatusta ruohosipulista tuodaan ulkomailta. Jonkin verran kasvia viljellään kasvihuoneissa ja hyvin pienillä pinta-aloilla avomaalla tuorekäyttöön. Ruohosipuli on kuitenkin Suomessa luonnonvarainen rannikkoalueiden kasvi, ja sen menestyksekäs viljely on maassamme mahdollista. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kehittää tehokas ja taloudellinen viljelyjärjestelmä ruohosipulin laajamittaiseen tuotantoon Suomessa. Lisäksi tavoitteena oli tutkia kotimaisten luonnonkantojen soveltuvuutta tuotantoon. Tutkimus aloitettiin vuonna 2000 kahdella osa-alueella: 1) luonnonkantojen keräys, lisäys ja ylläpito ja 2) viljely- ja lajikekokeet. Kerätyt luonnonkannat istutettiin Piikkiöön ja keräystä jatkettiin vuonna 2001. Lajikekokeeseen istutettiin 6 lajiketta tai kantaa, joiden satoa ja menestymistä on seurattu kolme vuotta. Samassa kokeessa tutkittiin muovikatteen käyttöä paljaaseen maahan verrattuna. Toisessa kokeessa tutkittiin sadonkorjuun jälkeistä lannoitusta. Kokeet lopetettiin syksyllä 2002 kolmen satovuoden jälkeen.
Vastaava tutkija
Suojala Terhi Hankkeen kesto 2000 - 2002
Asiasanat
Allium schoenoprasum, sipulit, ruohosipuli, geenivarat, kasvigeenivarat
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|