Luomurehuviljojen saatavuutta ja laatua tulee parantaa, jotta luomulihan ja -maitotuotteiden markkinat voisivat kehittyä kysyntäennusteiden mukaisesti. Myös elintarviketeollisuudessa olisi tarvetta hyvälaatuisille luomuohra- ja -kauratuotteille. Eteläsuomalaisilla luomuviljatiloilla ohra kilpailee leipäviljojen kanssa viljelykierron parhaasta paikasta apilanurmen jälkeen. Paremman hintansa vuoksi vehnä ja ruis syrjäyttävät ohran, joka jää typpihuollon kannalta heikommalle paikalle. Itä- ja Pohjois-Suomen karjatiloilla ohra saa karjanlanta- lannoituksen, mutta koska sillä on nopea kasvurytmi, sen kyky hyödyntää lannan eloperäistä typpeä on heikko. Ohran viljelyyn tulisi kehittää tuotantomenetelmiä, jotka edistävät peltomaan typpivarojen nopeampaa mineraloitumista alkukesällä. Viljelykierrolla ja esikasvijätteiden muokkausmenetelmillä on suuri merkitys ohrasadon laadulle ja määrälle. Ohran heikko ravinteiden saanti heikentää myös sen kilpailukykyä rikkakasveja vastaan. Tutkimuksen sisarhankkeena on kestorikkakasvitutkimus (Kestorikkakasvit viljantuotannon uhkana). Näiden tutkimusten tarvitsemat kenttäkokeet pyritään suunnittelemaan toteuttamaan yhdessä. Tutkijoiden tukena on luomuviljantuotannon käytännön tekniikoiden asiantuntijoita (neuvojia ja viljelijöitä). Tutkimushankkeessa tuotetaan viljelyohjeet luomurehuviljan, erityisesti luomuohran, kannattavalle tuotannolle. Lisäksi saadaan informaatiota luomuviljantuotannon typen huuhtoutumispäästöistä. Tutkimuksessa operoidaan seuraavilla tekniikoilla: - Kylvön myöhästäminen ja biologinen peittaus - Esikasvin kasvijätteen maahanmuokkauksen ja kevätmuokkauksen tekniikat - Riviväliharauksen käyttö eloperäisen typen hajoamisnopeuden lisäämisessä - Lietelannoitus keväällä kylvön yhteydessä tai oraalle joko tiheässä tai harattavassa kasvustossa. Hanke liittyy Rehuohraohjelmaan (KTL/PKM).
Vastaava tutkija
Väisänen Jaana Hankkeen kesto 2000 - 2003
Asiasanat
luomu, rehuviljat, luonnonmukainen viljely, ohra, kaura, typpi
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|