Hankkeen vetäjänä ja vastuullisena johtajana toimii erikoistutkija Jyri Seppälä Suomen Ympäristökeskuksesta. Elinkaariarviointi (LCA, Life Cycle Assessment) Elinkaariarviointi on menetelmä, jonka avulla voidaan selvittää tuotteen välittömät ja välilliset ympäristövaikutukset koko sen elinkaaren ajalta. Tällöin tarkastellaan mm. tuotteen raaka-aineita ja niiden tuotantoa, kuljetuksia, tuotteen valmistusta, pakkauksia, käyttöä, huoltoa, loppusijoitus ja kierrätysvaihtoehtoja ym. tarkasteltavasta tuotteesta riippuen. Elinkaariarvioinnin lopputuloksena saadaan kattava listaus prosessien eri vaiheissa tapahtuvasta resurssien ja energian käytöstä, päästöistä, jätteistä jne. Tutkittu tieto antaa varmuuden -ympäristöasioiden parantamiseen kohdistettavat resurssit voidaan sijoittaa sinne mistä niillä saadaan suurin hyöty. Elinkaariarviointi pohjautuu prosessimaiseen ajattelutapaan ja sen avulla voidaan tarkastella myös elinkaaren aikaisia kustannuksia laajennetun toimintolaskennan (ABC, Activity Based Costing) tavoin. Tutkimus suoritetaan elinkaariarvioinnista tekeillä olevan standardisarjan ISO 14040 - 14043 mukaisesti . Lähtökohta Elintarvikkeiden koko tuotanto ja jakeluketjun tunteminen on saamassa yhä tärkeämmän roolin kilpailutekijänä eri tuotteiden valmistuksessa ja markkinoinnissa. Ympäristövaikutukset ovat tulossa yhä enemmän osaksi laatupalkintoajattelua, laatujärjestelmiä ja tuotesertifiointia, koska muutokset ympäristötietoisuudessa edellyttävät yrityksiltä yhä yksityiskohtaisempaa tuotantoprosessien ja tuotteiden ympäristövaikutusten arviointia. Elintarvikkeiden osalta - esim. kuluttajan tehdessä ostovalintaa - tulee ympäristövaikutusten lisäksi huomioon otettavaksi myös muita tekijöitä, kuten mm. hinta, laatu, terveellisyys ja tuotannon eettisyys. Tähän asti ympäristövaikutuksista ei ole ollut tarkkaa tietoa. Mikäli tietoa tuotettujen elintarvikkeiden ympäristövaiktuksista olisi saatavilla enemmän, olisi mahdollista, että kuluttajien käyttäytyminen muuttuisi. Pidemmällä tähtäimellä on mahdollista, että esim. maataloustukipolitiikassa tapahtuisi muutoksia. MTT:n vahvuutena elinkaariarvioinneissa on laaja tietämys kaikista elintarvikeketjun vaiheista. Elinkaariarvioinneista vastaavalla ryhmällämme on myös kokemusta elinkaareen tiiviisti liittyvistä teollisuudenaloista, kemianteollisuudesta, metsäteollisuudesta, metalliteollisuudesta, rakennusteollisuudesta sekä logistiikasta. Tämä tietämys on tärkeää koneiden, pakkausten ja kuljetusten päästöjen määrityksessä. Olemme myös mukana alan kansainvälisessä tutkimuksessa. Tavoite Tutkimuksen tavoitteena on selvittää ruisleivän ja maidontuotannon ympäristövaikutukset koko elinkaaren osalta. Vertaamme nykyisiä tuotantomenetelmiä tavanomaisen ja luomutuotannon osalta, sekä pyrimme hahmottamaan tulevaa tilannetta mm. tilakokojen, tehokkuuuden ja tuotantoketjujen muuttuessa ja arvioimme ympäristöinformaation merkitystä kuluttajien maksuhalukkuuteen. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena on luoda menetelmällisiä valmiuksia maataloustuotannon yhdennetylle päästöjen ja muiden ympäristöön vaikuttavien tekijöiden hallinnalle ja tuottaa arvokasta tietoa tuotantopanosten ja niiden käytön ympäristömyötäisyydestä kehittämistarpeita varten. Projekti palvelee myös laajaa elintarvikeketjujen laatuhanketta, jonka päämääränä on kehittää Suomalaisen elintarviketeollisuuden kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla
Vastaava tutkija
Voutilainen Pasi Hankkeen kesto 1998 - 2000
Asiasanat
luomutuotanto, tavanomainen tuotanto, elinkaariarviointi, contingent valuation method, maatalous, ympäristövaikutukset, laatu, ympäristöjohtaminen
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|