Kuluttajat, sidosryhmät ja suuri yleisö edellyttävät elintarviketuotantoketjun yrityksiltä läpinäkyvää ympäristöpolitiikkaa. Ympäristöhallinnan merkitys korostuu elintarviketuotannon kansainvälisessä kilpailussa. Kotimaisen elintarviketuotannon vahvuuksia halutaan vahvistaa määrätietoisella laatutyöllä, johon on asianmukaisesti integroitu maatalouden kestävän kehityksen turvaavat periaatteet. Tavoitteena on integroida ympäristöasiat osaksi maatalouden kokonaisvaltaista laatuajattelua. Esitutkimuksen tavoitteina on myötävaikuttaa elintarvikeketjun laatu- ja ympäristöhallintaan (1) edistämällä kotimaisen maatalouden ja elintarviketuotannon kilpailukykyä sekä (2) edistämällä laadultaan ja ympäristömyötäisyydeltään korkeatasoisten elintarvikkeiden tuottamista kuluttajille. Esitutkimus on osa Suomen maatalouden laatujärjestelmähanketta, jossa luodaan kauppaan ja teollisuuteen tuotteita toimittaville maatiloille ISO 9002-standardin mukainen laatujärjestelmä. Tavoitteena on, että elintarviketuotannon ja kulutuksen koko ketju on ympäristöinformaation kannalta läpinäkyvä. Esitutkimuksessa tarkastellaan ketjun alkupäätä, maatilojen ympäristöhallintaa. Tavoitteena on tuottaa maatilakohtaiseen atk-tiedostoon elinkaariarviointiin perustuvia taustatietoja, joita tila voi käyttää investointien tai eri tuotantosuuntia koskevien vaihtoehtojen kannattavuuden ja ympäristömyötäisyyden vertailussa sekä tuotannon menetelmien, järjestelmien, tekniikoiden jne. laadun ja ympäristömyötäisyyden parantamisessa. Pilotointikohteena on rehuviljan tuotantoprosessi, josta saatavan kokemuksen pohjalta myöhemmässä vaiheessa tarkastelu laajennetaan muihin tuotantoprosesseihin (muu viljantuotanto, maidontuotanto, lihantuotanto, broilerintuotanto) sekä koko elintarviketeollisuuden kattavan elinkaaritiedon tuottamiseen. Tutkimuksessa hyödynnetään osallistuvien yritysten sopimusviljelmien kokemuksia sekä kansainvälisiä elintarvikkeiden ja vastaavien tutkimusten tuloksia. Tuloksia voidaan hyödyntää maatilojen ympäristöhallinnan menettelytapojen kehittämisessä , laatukäsikirjan täydentämisessä, täydennyskoulutuksessa sekä teollisuuden asiakasinformaationa. Tulosten perusteella voidaan vertailla maataloustuotteiden ekokilpailukykyä ja lisätä kuluttajien elintarvikkeita koskevaa laatu- ja ympäristötietoutta koko pellolta pöytiin -ketjun osalta. Tulosten perusteella voidaan kehittää tuotteita, joiden ympäristömyötäisyys on todennettavissa. Samoin voidaan osallistua elintarviketuotannon laadusta ja ympäristökysymyksistä käytävään kotimaiseen ja kansainväliseen keskusteluun. Tuloksia voidaan hyödyntää Suomen aloitteiden tekemisessä EU:n jäsenvaltioiden maatalouteen liittyvän ympäristöhallinnan ja standardien kehittämisessä sekä politiikkatoimien kehittämisessä. Tulosten perusteella voidaan arvioida maataloustuotannon panosten ja käytön ympäristömyötäisyyttä. Tuloksia voidaan hyödyntää alan jatkotutkimuksen suunnittelussa.
Vastaava tutkija
Voutilainen Pasi Hankkeen kesto 1998 - 1999
Asiasanat
maatalous, elintarviketuotanto, vilja, maatalouden tietojärjestelmä, laatujärjestelmä, laatujohtaminen, laadunvarmistus, TQM, ISO 9001, ISO 9002, ympäristöhallinta, elinkaariarviointi, LCA, ISO 14001
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|