Porsaiden ensimmäisen rehun tulisi olla hyvin maittavaa ja sulavaa. Viljoista vehnä ja kuoreton kaura ovat tunnetusti parhaat porsasrehujen raaka-aineet. Niiden viljely ei kuitenkaan ole mahdollista maan pohjoisimmissa osissa, eikä niiden käyttö ole yleistä porsasrehuissa etelämpänäkään. Ohraa suositellaan pikkuporsaiden seoksiin 20 %, kun kuoretonta kauraa ja vehnää kumpaakin erikseen 40 %. Syynä ohran vähäisempään käyttöön on lähinnä huono maittavuus, joka saattaa johtua esimerkiksi suurehkohta kuitupitoisuudesta ja tanniineista. Tutkimuksessa selvitettiin kuumennuskäsittelyn sekä beta-glukanaasi-entsyymin vaikutusta ohran rehuarvoon porsaiden ruokinnassa. Porsaat saivet rehussaan 60 % vasaramyllyllä jauhettua ohraa. Ohra oli joko tavallista käsittelemätöntä ohraa tai paahdettua ohraa (Botnia Grain). Sekä kuivatusta että paahdetusta ohrasta tehdyt rehuseokset jaettiin kahteen osaan, joista toiseen lisättiin 0,025 % entsyymiseosta (Econase Wheat Special), joka sisälsi ksylanaasia, beta-glukanaasia ja amylaasia.
Vastaava tutkija
Siljander-Rasi Hilkka Hankkeen kesto 1998 - 1999
Asiasanat
ohra, pikkuporsaats, entsyymit
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|