Kysely kuluttajien asenteista luonnonmukaisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin tehtiin henkilökohtaisina haastatteluina 800:lle taloutensa ruokaostoksista vastaavalle kuluttajalle Oulun, Tampereen ja pääkaupunkiseudun alueella. Tutkimuksen mukaan 58 % vastaajista käyttää luomutuotteita joko jatkuvasti (11%) tai satunnaisesti (47%). Jatkuva käyttö on vain lievästi kohonnut vuoden 1992 tasosta, sen sijaan satunnaiskäyttö on kaksinkertaistunut. Luomutuotteiden käytön pahin este on tarjonnan puute. Vajaat 95% vastaajista on kiinnostunut ainakin kokeilemaan luomutuotteita. Näiltä kuluttajilta tiedusteltiin heidän ostohalukkuuttaan 19 eri luomutuotteeseen. Keskimäärin lähes kaksi kolmasosaa vastaajista ilmoittaa ostavansa mieluummin luomutuotteen kuin tavanomaisen, jos luomutuotteen hinta on hyväksyttävä. Kiinnostus ja maksuhalukkuus vaihtelee kuitenkin tuoteryhmästä toiseen. Luomuvaihtoehdon valinneista 70% arvelee maksavansa enemmän luomutuotteesta kuin tavallisesta. Luomutuote saa olla 15% kalliimpi kuin tavanomainen tuote. Kuluttaja perustelee käyttöhalukkuutensa luomutuotteisiin puhtauden/terveellisyyden (40% mainitsee), kokeilunhalun (32%) ja maun (20%) perusteella. Vain vajaat 10% vastaajista perustelee käyttöä ympäristösyillä. Jatkuvasti käyttävät mainitsevat ympäristösyyt muita useammin käytön syynä. Tulos poikkeaa selvästi muissa pohjoismaissa tehdyistä tutkimuksista, joissa ympäristösyyt ovat nousseet esiin erittäin merkittävänä syynä. Viittaukset puhtauteen, jäämättömyyteen, lisä- ja säilöntäaineettomuuteen sekä terveellisyyteen tulevat voimakkaasti esiin kysyttäessä luomutuotteiden tärkeimpiä ominaisuuksia. Tuotannon ympäristöystävällisyyden mainitsee joka viides vastaaja. Joka toinen vastaaja pitää luomutuotteiden valvontaa luotettavana, mutta joka kolmas epäilee sitä. Luottamus valvontaan ja luomutuotteiden käyttö kulkevat jossakin määrin käsi kädessä.
Vastaava tutkija
Väisänen Jaana Hankkeen kesto 1995 - 1996
Asiasanat
luonnonmukainen viljely, luomu, laatu, kuluttajakäyttäytyminen
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|