Selvitetään varhais- ja syysperunan laatua sekä ravitsemuksellisia ominaisuuksia ruokaperunaksi ja ruokaperunateollisuuden käyttöön. Tutkitaan viljely ja lajikekysymyksiä sekä laadun riskitekijöitä tuotannon eri vaiheissa. Kotimainen varhaisperuna on hyvä tuoretuote. Se on suoma- lainen erikoisuus, joka tunnetaan meidän lisäksi vain Ruotsissa. Varhaisperunan laatu ja kysyntä perustuu perunan tuoreuteen ja aromiin. Kaupan olevan varhaisperunan laatu ei täytä näitä vaatimuksia. Varhaisperunan laadun ongelmana on sen heikko säilyvyys ja vetinen laatu. Syysperunan parhaat ominaisuudet ovat sadon tuoreus ja hyvä keittolaatu. Syysperunan ulkoinen laatu ja keittolaatu on parhaimmillaan talviperunan ominaisuksien tasolla. Syysperunan ongelmana ovat suuret laatuvaihtelut. Syys- perunaksi tarkoitettua erikoistuotantoa ei ole riittävästi ja markkinoilla on kooltaan ylisuurta ja laadultaan heikkoa varhaisperunaa. Tutkimus luo edellytykset sille että, varhais- ja syysperuna on laadultaan hyvä erikoistuote. Kilpailu- kyvyn ja laadun tulee olla hyvä myös ulkomaiseen tuontiperunaan verrattuna. Tavoitteena on että, laadultaan hyvä kotimainen varhais- ja syysperuna syrjäyttää ulkomaisen tuontiperunan markkinat.
Vastaava tutkija
Mustonen Leo Hankkeen kesto 1995 - 1999
Asiasanat
varhaisperuna, syysperuna, perunan laatu, keittolaatu
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|