Suomalaisen munan laatu, erityisesti maku, on viime vuosina parantunut, mutta toisaalta munanvalkuaisen laatu on muutaman viime vuoden aikana huonontunut. Tämä on aiheuttanut sen, että keltuainen ei ole keskittynyt munan keskelle. Lisäksi munissa esiintyy paljon säröisyyttä. Trimetyyliamiinin aiheuttamasta kalanmausta on päästy pääosin eroon, mutta sen uudelleen esiintyminen on mahdollista uusien kanarotujen munien tullessa markkinoille. Suunnitteilla olevan tutkimuksen tarkoituksena on ensi sijassa selvittää munanvalkuaisen laatuun liittyviä ongelmia, mutta samalla seurata ja tutkia muitakin munan laatuun vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus tehdään yhteistutkimuksena, jossa ETL toimii koordinoijana ja raportoijana sekä vastaa munien kemiallisista analyyseista, VMTL vastaa organoleptisesta arvostelusta ja tekee fysikaaliset analyysit. Munakunta toimittaa kokeeseen munat ja osallistuu ruokintakokeiden järjestelyyn, ERA suorittaa tutkimukseen liittyviä ruokintakokeita.
Vastaava tutkija
Kankare Veikko Hankkeen kesto 1990 - 1992
Asiasanat
muna, munan laatu, munan valkuainen, valkuaisen koostumus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|