Lihasikojen rehun kalaöljymäärä koerehuissa on 0.0, 0.2, 0.5 ja 1.0 %. Siat kasvatetaan ko. rehuilla 25 kg:n painosta teuraspainoon. Lihan ja silavan laatu arvostellaan kemiallisin ja sensorisin testein. Makupaneelin arvioinnin perusteella havaittiin selviä eroja sianlihan maussa riippuen sikojen rehun kalaöljypitoisuudesta. Rehun sisältäessä 0.5 % kalan rasvaa n. 50 % lihanäytteistä sisälsi haitallista makua (hajua) 7-8 kk:n pakastuksen jälkeen. Tuoreet näytteet olivat moitteettomia vielä rehun sisältäessä 1.0 % kalan rasvaa. Toisessa ruokintakokeessa todettiin kalan rasvahappojen ja samalla makuhaittojen vähenevän melko hitaasti kun kalajauho korvattiin rehussa muilla valkuaislähteillä eri pituisina jaksoina ennen teurastusta.
Vastaava tutkija
Alaviuhkola Timo Hankkeen kesto 1986 - 1988
Asiasanat
laatu, sianliha
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|