Porsaskokeen tarkoituksena oli selvittää, voidaanko vehnämelassin muodossa annetulla glukoosilla korvata porsasrehuissa makeutusaineena oleva sakkaroosi. (Vehnämelassi on tärkkelysteollisuuden sivutuote.) Porsaiden kasvuun ja rehunsyöntiin ei 5 %:n sekoituksella ollut parantavaa vaikutusta tavalliseen sokerilisäykseen verrattuna. Runsaammin käytettynä (8 %) vehnämelassi sopi hyvin neljän viikon iässä vieroitetuille porsaille. Vehnämelassilla oli selvästi ripulia ehkäisevä vaikutus. Vehnämelassia voidaan suositella porsasrehujen makeutusaineeksi varsinkin, jos on kysymys varhaisvieroitusrehuista.
Vastaava tutkija
Suomi Kaija Hankkeen kesto 1985 - 1987
Asiasanat
melassi, porsaat, vehnä
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|