Hankkeessa tutkitaan ja koirien rehuaineiden ja rehujen ominaisuuksia. Tarkoituksena on määrittää sulavuudet ja rehuarvot koirien ruokinnassa käytettäville rehuille ja rehuaineille sekä rehuraaka-aineille. Toisena keskeisenä tarkoituksena on luoda tietoa ruokintasuosituksia ja rehuoptimointia varten. Viljaraaka-aineissa päähuomio on suomalaisella kauralla, ja hanke on osa Kansallista kauraohjelmaa. Kauran ominaisuudet muihin viljoihin verrattuna kiinnostavat etenkin rehuteollisuutta. Osatutkimuksissa tutkitaan mm. erilaisten teollisten käsittelyjen, kuten kypsennusmene- telmien ja kuorinta-asteen vaikutusta kauran ominaisuuksiin. Hankkeen tuloksia voidaankin käyttää hyväksi rehuteollisuudessa sekä kauran ja sen jalosteiden vientihankkeissa. Hankkeen osatutkimuksissa kehitetään myös koirien sulavuuskoetekniikoita. Tutkimuksia on rahoitettu sekä MMM:n (MAKERA) että TEKES:in hankemäärärahoilla. Osatutkimukset käsittävät erillisiä ruokintakokeita ja kirjallisuustutkimuksia. Osakokeet: 1. Kauran ominaisuudet verrattuna muihin viljoihin koirien ruokinnassa 2. Kauran käsittelyjen vaikutukset sulavuuteen ja rehuarvoon koirilla 3. Kylmäpuristetun pellavasiemenrouheen soveltuvuus koirien ruokintaan 4. Entsyymilisäykset koirien ruokinnassa (osittain kirjallisuustutkimus) 5. Aktiivikoirien ruokinta 6. Ekstruder-käsitellyn koiran kuivaruoan raakavalkuaisen täydentäminen puhtailla aminohapoilla (tai lyhyesti: valkuainen koirien ruokinnassa)
Vastaava tutkija
Saastamoinen Markku Hankkeen kesto 1998 - 2004
Asiasanat
kaura, koira, ravitsemus, sulavuus, rehut
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|