Tutkimuksella halutaan selvittää kotimaisten marjojen, hedelmien ja kasvisten ravitsemuksellista ja aistinvaraista laatua ja puhtautta (raskasmetallit, torjunta-ainejäämät) ja verrata sitä ulkomaisiin vastaaviin ja korvaaviin tuotteisiin. Ensimmäisenä vuonna kerätään näytteitä teollisuusmansikoista ja mustaherukoista. Toisena vuonna tutkitaan myös muita puutarhamarjoja, omenia ja tärkeimpiä kasviksia. Kolmantena vuonna edellisten lisäksi tutkitaan myös luonnonmarjoja. Viljelytekniikan ja lannoituksen vaikutusta aistinvaraiseen laatuun ja ravintoarvoon tutkitaan mansikalla, mustaherukalla, tomaatilla, kurkulla, salaatilla ja porkkanalla. Näytteistä määritetään kemiallisesti C-vitamiini, sokerit ja hapot, Ca, Mg, K, Fe, Mn, Pb ja Cd, karoteenit ja nitraatit (vain osasta) ja ravintoketju. Mustaherukasta määritetään gammalinoleenihappo. Aistiarviointitestejä tehdään marjoista, omenista, tomaatista ja kurkusta.
Vastaava tutkija
Kumpulainen Jorma Hankkeen kesto 1987 - 1989
Asiasanat
C-vitamiini, laatu, marjat, pestisidit, raskasmetallit, sokerit, vihannekset
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|