Lihaksen sisäinen rasva liitetään usein sianlihan parempaan makuun. Duroc-rodulla lihaksen sisäisen rasvan (IMF) pitoisuus on pari %-yksikköä korkeampi kuin muilla jalostetuilla roduilla. Kun vireillä oli Duroc-tuontihanke, päätettiin tutkia kotimaisista roduista niiden IMF-potentiaali. Yhteistyössä Lihateollisuuden tutkimuskeskuksen (LTK) ja Suomen kotieläinjalostusyhdistyksen kanssa kerättiin kantakoesioista kaikilta kantakoeasemilta (7) kyljyslihasnäytteet 1000 siasta. IMF-pitoisuus määritettiin LTK:ssa ja tarpeelliset rekisterit yhdistettiin MTT:ssa. IMF-keskitaso oli 1,9 % ja hajonta 0,88. Hajontakuvio oli voimakkaasti oikealle vino, mikä lisää mahdollisuuksia Duroc-tyyppien löytämiseksi omista roduista. Sovellutuksena suositellaan aloitettavaksi sopimustuotanto nimettyjen karjujen avulla, jotka tuottavat syöntilaadun ja merkkitavaran tuotannon kannalta optimaalisen IMF-pitoisuuden. Jalostusvalinta on myös mahdollista. IMF:n rutiinimääritykset kantakoeasemilla pitäisi aloittaa heti.
Vastaava tutkija
Kangasniemi Reima Hankkeen kesto 1988 - 1989
Asiasanat
elintarvikkeiden laa, kotieläinjalostus, lipidit, sianliha, sika
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|