Mahdollisen maataloudellisen yhteistutkimuksen valmistelua varten tehtiin kirjallisuustutkimus jalostusvalinnan mahdollisuuksista muuttaa maidon rasvan ja valkuaisen koostumusta sen johdosta, että maitorasva Suomessa on talvella kovaa ja että maidon juustoutumisominaisuudet ovat huonontuneet viime vuosina. Jatkotutkimuksena aloitettiin maidon laktoglobuliinityyppimääritykset elektroforeesitekniikalla Suomen Akatemian mastiittiprojektin näytemateriaalista. Se käsittää maitonäytteet 100 sonnin 5000 tyttärestä. Tutkimuksen avulla saadaan tietoja eri laktoglobuliinialleelien yleisyydestä suomalaisella ayrshire-rodulla. Tiettyjen alleelien arvellaan vaikuttavan juustosaaliiseen ja sen laatuun.
Vastaava tutkija
Maijala Kalle Hankkeen kesto 1985 - 1985
Asiasanat
hapot, maito, maitorasva, rasvahapot, valkuaisaineet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|