Kaksi kanasukupolvea ruokittiin seoksilla, jotka sisälsivät rypsijauhoa 0.5 ja 10 % kasvatuskaudella ja munituskaudella eri kombinaatioin. Munintakauden pituus oli ensimmäisellä sukupolvella noin 1 vuosi, toisella 8 kk. Kasvatuskaudella rypsijauhon käyttö ei vaikuttanut merkittävästi tuloksiin eikä myöskään ensimmäisen sukupolven munintakaudella, mutta toisen sukupolven päivätuotos oli rypsiryhmissä keskimäärin 1.7 g heikompi kuin kontrolliryhmässä ja merkitseviä eroja todettiin myös munanpainossa. Rypsijauhon käyttö ei vaikuttanut hedelmällisyyteen ja haudontatulokseen. Eläinten kuolleisuus lisääntyi kummankin sukupolven munintakaudella ja tärkein syy oli maksavaurioissa (rasvamaksa).
Vastaava tutkija
Kiiskinen Tuomo Hankkeen kesto 1984 - 1988
Asiasanat
kasvu, kuolleisuus, muninta, rypsi, siipikarja
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|