Tutkimus koostui yhdestä 2 x 6 faktoriaalisesta kokeesta, jossa oli 6 kanahybridiä ja kaksi ruokintaa. Hybrideistä oli puolet ulkomaisia ja puolet kotimaisia. Toinen ruokintaryhmä (A) oli koko koeajan (20-84 ikäviikot) samalla rehulla ja toiselle ryhmälle (B) käytettiin jaksoruokintaa (20-36 ja 37-84 viikot), jossa pääosa tuontivalkuaisesta korvattiin mm. rypsipuristeella. Hybridien välillä oli huomattavia eroja tuotannossa ja rehunkäytössä ja ruokintojen väliset erot olivat myös merkitseviä A-ryhmän hyväksi. Munan fysikaalisessa koostumuksessa, valkuaisen kiinteydessä ja kuoren lujuudessa voitiin todeta merkitseviä eroja hybridien ja ruokintojen välillä. Kemiallisen koostumuksen suhteen vain valkuaisen kuiva-ainepitoisuudessa havaittiin tilastollisesti merkitseviä eroja hybridien ja ruokintojen välillä. Lisäksi A-ruokinnalla oli kokeen alkupuoliskolla keltuaisen kolesterolipitoisuus alhaisempi kuin B-ruokinnalla. Kanan ikä vaikutti sekä munan fysikaaliseen että kemialliseen koostumukseen.
Vastaava tutkija
Kiiskinen Tuomo Hankkeen kesto 1984 - 1988
Asiasanat
hybridit, kana, kananmunat, laatu, muninta, rypsi, vaiheruokinta
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|