Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, miten väkirehuannoksen suuruus vaikuttaa oljen syöntiin, eläinten kasvuun, rehun hyväksikäyttöön, teurasprosenttiin ja ruhon laatuun sonneilla olkiruokinnalla (kauran olki). Lihantuotantokokeessa oli 24 ay-sonnia ikävälillä 272-426 päivää. Eläinten väkirehuannostus ryhmissä 1, 2 ja 3 oli 20, 40 ja 60 g väkirehua metabolista elopainokiloa kohti päivässä. Väkirehuna käytettiin ohraa ja dieetin valkuaistason säätämiseksi samaksi kaikilla kolmella väkirehutasolla lisäksi rypsirouhetta ja ureaa. Väkirehun kuiva-aineen, oljen ka:n ja ka:n yhteensä syönnit koko kokeen aikana ryhmillä 1, 2 ja 3 olivat vastaavasti 1.68, 3.04 ja 4.51 : 4.35, 3.57 ja 2.40 : 6.05, 6.61 ja 6.91 kg ka. Lisäkasvu ryhmillä 1, 2 ja 3 oli 591, 746 ja 962 g/el/pv. Teuraspainon lisäys oli vastaavasti 205, 344 ja 526 g/el/pv. Teurasprosentti oli ryhmillä 1, 2 ja 3 46.25, 48.79 ja 51.53.
Vastaava tutkija
Lampila Martti Hankkeen kesto 1984 - 1988
Asiasanat
lihakarja, olki, väkirehut
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|