Tutkimuksen tavoitteena oli säilörehuasteella korjatun heinän ns. väkiheinän rehuarvon ja tuotantovaikutuksen selvittäminen naudalla sekä nurmen käytön tehostaminen ja kotovaraisuuden lisääminen ruokinnassa. Kolmessa juottokokeessa verrattiin väkiheinää ja säilörehua Ay-vasikoiden karkearehuna ikävälillä 7-56 pv. Karkearehun saanti oli vapaa. Rehujen sulavuus määritettiin pässeillä. Lehmillä suoritettiin kolme maidontuotantokoetta. 1. koe osoitti väkiheinän teon sääriskin säilörehuun verrattuna, sillä väkiheinä sai vettä 15 mm, jolloin sen orgaanisen aineen sulavuus oli 4,9 %-yksikköä huonompi kuin säilörehun. Väkiheinän maittavuus oli vajaa 4 % huonompi ja sillä saatu maitotuotos oli 8 % alempi kuin säilörehulla. 2. kokeessa hyvälaatuisenkin väkiheinän maittavuus oli 7 ja maitotuotos 4-5 % huonommat kuin samaan aikaan korjatulla säilörehulla. 3. kokeessa väkiheinän ja säilörehun maittavuus oli sama, mutta säilörehulla lehmät tuottivat 3 % enemmän maitoa, jossa rasva- ja valkuaispitoisuus olivat alemmat kuin väkiheinällä tuotetussa maidossa ja näinollen 4-% maitotuotos oli sama molemmilla ruokinnoilla.
Vastaava tutkija
Heikkilä Terttu Hankkeen kesto 1984 - 1990
Asiasanat
heinä, lypsykarja, maito, ruokinta, nurmisäilörehu, vasikat, väkiheinä
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|