Ylikriittisellä hiilidioksidiuutolla tarkoitetaan prosessia, jossa eristysliuottimena käytetään paineistettua hiilidioksidia. Hiilidioksidi on ylikriittinen fluidi, kun sen lämpötila ja paine ovat kriittisen lämpötilan ja paineen yläpuolella. Fluidien fysikaaliset ominaisuudet, esim. diffuusio-ominaisuudet ovat nesteiden ja kaasujen väliltä, mikä tekee niistä liuottimina "nopeampia" kuin nesteet. Ylikriittinen hiilidioksidi on liuottimena pooliton, joten sitä voidaan käyttää poolittomien yhdisteiden, kuten neutraalien lipidien ja aromiyhdisteiden eristämiseen. Tässä hankkeessa oli tarkoituksena kehittää prosesseja, jotka perustuvat eristettävien yhdisteiden liukenemattomuuteen, eli ns. antisolvent-prosessihin. Hankkeen tavoitteena oli kehittää semipreparatiivisessa tai prosessimittakaavassa käytettäviä ylikriittistä hiilidioksidia liuottimena käyttäviä eristys- tai puhdistustekniikoita biomolekyylien tuottamiseksi funktionaalisiksi elintarvikkeiksi tai valmistus- tai lisäaineiksi, joilla lisätään tai tehostetaan elintarvikkeiden funktionaalisia ominaisuuksia. Hanke perustui suurilta osin MTT:n pilot-luokan ylikriittisen uuttolaitteen käyttöön. Tämä laitteisto soveltuu ylikriittisen uuton (SFE) lisäksi antisolvent-kiteytystekniikoiden käyttöön. Turun yliopiston Biokemian ja elintarvikekemian laitoksen tiloihin rakennetaan vastaava analyyttisen mittakaavan laitteisto alustavien kokeiden suorittamista varten. Hankkeella oli useita yhteistyöprojekteja, kuten TEKESin yritysprojekti "Ylikriittisiin tekniikoihin perustuvan erotus- ja puhdistusmenetelmän kehittäminen kananmunan keltuaisen fosfolipideille" ja elintarvikeklusterin ja MTT:n rahoittama "Kasviperäiset biomolekyylit elintarviketuotannossa". Hankkeen ja sen yhteistyöprojektien välistä tiedonhallintaa parannettiin mm. käyttämällä Internetin kautta jaettavaa tietokantasovellusta.
Vastaava tutkija
Hietaniemi Veli Hankkeen kesto 1999 - 2001
Asiasanat
eristys, ylikriittiset uuttotekniikat, antisolvent-kiteytys, biomolekyylit, funktionaaliset elintarvikkeet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|