0626-03=Murskesäilötyn viljan käytön optimointi yksimahaisilla. Väkirehut soveltuvat harvoin sellaisenaan käytettäväksi eläinten ruokinnassa. Ne on jollakin tavalla prosessoitava rehun sulavuuden ja hyväksikäytön tehostamiseksi. Yksinkertaisin väkirehun prosessointimenetelmä on viljan jauhatus ennen ruokintaa. Sulavuuden parantamisen lisäksi väkirehun prosessoinneilla voidaan parantaa rehun hygieenistä laatua (salmonellan torjunta), pienentää antinutritionaalisten tekijöiden vaikutusta (esim. rypsin glukosinolaatit, soijan antitrypsiini), muuttaa pötsikäymisen lopputuotteiden suhteita maidon koostumuksen muuttamiseksi (viljan kypsennys) ja parantaa rehun valkuaisarvoa pienentämällä sen pötsihajoavuutta. Prosessien optimoimisella voidaan integroiduista tuotantoprosesseista tuottaa eri tarkoituksiin parhaiten soveltuvia rehuja ja samalla parantaa prosessin kokonaistaloudellisuutta. Esimerkkinä integroidusta prosessista, jossa tuotetaan elintarvikkeita, prosessiteollisuuden raaka-aineita ja rehuja on Primalcon tärkkelys-etanolituotanto. Tilaolosuhteissa saattaa usein olla järkevintä yhdistää viljan säilöntä ja prosessointi yhdeksi kokonaisuudeksi murskesäilömällä puintikostea vilja. Tulevaisuudessa myös puintituoreen viljan kuumennus/painekäsittelyt saattavat tulla kyseeseen, jolloin vältytään viljan kuivaukselta ja toisaalta sen uudelleen kastelulta ennen prosessointia. Tutkimuksen alkuvaiheessa selvitettiin tärkkelys-etanoli- teollisuuden sivutuotteiden hyödyntämistä kotieläinten ruokinnassa. Tämän lisäksi on tutkittu viljan murskesäilöntää. i) Tärkkelys-etanoliteollisuuden sivutuotteista endospermin solunseinästä koostuva ohrarehu soveltuu hyvin lypsylehmien energiarehuksi ja tärkkelysrankki valkuaisrehuksi, joskin ainakin osa sen vaikutuksesta perustuu glukoosin saannin lisääntymiseen. Ohravalkuainen aminohapoilla täydennettynä on osoittautunut edulliseksi sikojen valkuaisrehuksi. Raaka-aineen, tärkkelyksen, etanolin ja rehujen hintasuhteiden muuttuessa prosessia on ajoittain tarpeen muuttaa kokonaistaloudellisuuden optimoimiseksi. Tällöin kyseeseen voivat tulla raaka-aineen muutokset, rehujakeiden/muiden tuotteiden suhteellisten osuuksien muutokset, rehujakeiden erilainen yhdistäminen. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat rehujen ravintoainesisältöön ja soveltuvuuteen eri eläinten ruokintaan. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää eri rehujakeiden soveltuvuutta sikojen/nautojen ruokinnassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa laajemminkin, sillä rehujakeita sopivasti yhdistelemällä voidaan dieetin koostumusta muuttaa halutulla tavalla. Olosuhteet viljan korjuun aikaan ovat harvoin niin hyvät, että vilja olisi sellaisenaan varastointikelpoista. Perinteinen varastointimenetelmä on viljan lämminilmakuivaus. Varsinkin sääolosuhteiden ollessa huonot kuivauskustannukset muodostuvat suuriksi. Murskesäilöntä on kuivausta korvaava säilöntämenetelmä, joka perustuu rehumassan saattamiseen anaerobiseen tilaan ja happamuutta lisäävien säilöntäaineiden käyttöön. Viljan tiivistämisen helpottamiseksi se murskataan (litistetään) ennen säilöntää. Murskesäilöntään liittyvät monet yksityiskohdat hallitaan Suomessa hyvin, mutta ketjun tiettyjen osa-alueiden puutteellinen hallinta on estänyt menetelmän yleistymisen. Lisää tietoa tarvitaan korjuun, säilönnän ja käsittelymenetelmien osalta. Myöskään rehuarvoa yksimahaisilla eläimillä ei tunneta riittävän hyvin.
Vastaava tutkija
Jaakkola Seija Hankkeen kesto 1999 - 2000
Asiasanat
väkirehu, prosessointi, rehuviljan säilöntä, rehun hyväksikäyttö, nauta, sika
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|