Kuluttajat tekevät valintansa yhä laajenevasta tuotevalikoimasta. Tärkeimpiä elintarvikkeiden valintaperusteita ovat hyvä laatu ja maku. Runsaan valikoiman keskellä kuluttaja ei ole valmis tinkimään tuotteen hyvästä mausta tai laadusta, mutta terveellisyys, luonnonmukaisuus ja lisäaineettomuus antavat tuotteelle lisäarvoa. Elintarvikkeissa prosessoinnin ja varastoinnin aikana tapahtuvat muutokset yleensä alentavat laatua. Tärkkelyksistä ja proteiineista voidaan valmistaa elintarvikkeiden pinnalle hyvin ohuita kalvoja. Viime vuosina on vilkkaasti tutkittu näiden ns. syötävien kalvojen (edible films) soveltuvuutta erilaisten elintarvikkeiden päällysteiksi parantamaan tuotteiden tuoreena säilyvyyttä. Tällaiset hydrofiiliset polymeerikalvot estävät tai hidastavat hapen pääsyn elintarvikkeen pinnalle ja näin säilyttävät tuotteen pidempään tuoreena. Kalvot voivat myös helpottaa mekaanista käsittelyä ja parantaa herkästi hapettuvien komponenttien säilymistä prosessoinnin aikana. Tutkimuksessa kehitetään tekniikoita elintarvikkeiden laadun parantamiseksi tärkkelys- ja proteiinikalvojen sekä näiden polymeerien sideaineominaisuuksien avulla. Teknologisina tavoitteina ovat mm. lisäaineiden vähentäminen, pilaantumisen estäminen ja ravintoarvon parantaminen.
Vastaava tutkija
Korhonen Hannu Hankkeen kesto 1999 - 1999
Asiasanat
tärkkelys, proteiinit, syötävät kalvot, syötävät päällysteet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|