Suomalaisella kauralla on hyvä vientilaatu ja se pyritään myös säilyttämään. Tutkimuksella pyrittiin edistämään kauran laadun soveltuvuutta suurimoiden ja erikoistuotteiden valmistukseen, jotta kotimaisen kauran kilpailykyky pystyttäisiin takaamaan. Tutkimuksessa kartoitettiin kauran jalostusaineistossa sekä geenipankeista hankittavassa ulkomaisessa aineistossa esiintyvä vaihtelu betaglukaanipitoisuuden, öljypitoisuuden, viskositeetin, fenolipitoisuuden sekä suurimotuotannossa tärkeiden teknisten ominaisuuksien kuten jyväkoon, kuoripitoisuuden, lajitteluasteen ja nettoydinsaaliin suhteen. Tutkimuksessa pyrittiin löytämään mahdolliset parhaat genotyypit, joita tullaan käyttämään edelleen risteytysvanhempina laadun parantamisen lähteinä. Tuloksilla pystytään hyödyntämään kauran jalostusaineiston linjavalintaa. Tutkimus johtaa uusien laadultaan parempien suomalaisten lajikkeiden syntymiseen.
Vastaava tutkija
Hietaniemi Veli Hankkeen kesto 1997 - 2001
Asiasanat
kaura, fenoliset yhdisteet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|