Elintarvikkeiden tuotekehityksen avulla pyritään kehittämään tuotteita, jotka olisivat mikrobiologiselta laadultaan turvallisempia, säilyisivät kauemmin, olisivat kuluttajan mielestä paremman makuisia ja sisältäisivät positiivisia terveysvaikutuksia. Toistaiseksi on hyvin vähän tietoa siitä, miten kuluttajat suhtautuvat erilaisiin uusiin valmistustekniikoihin elintarvikkeiden valmistuksessa, ja miten suhtautuminen vaikuttaa kuluttajan valintoihin. Tavoitteena on selvittää uusilla valmistustekniikoilla tuotettujen elintarvikkeiden hyväksyttävyyttä kuluttajien keskuudessa ja tarkastella miten annettava tuoteinformaatio ja aistinvaraisen arvioinnin kautta saatava suora kokemus vaikuttavat elintarvikkeiden hyväksyttävyyteen ja miten hyväksyttävyyttä voidaan selittää kuluttajien asennetaustalla. Tutkimus toteutetaan kahdessa vaiheessa: Ryhmäkeskusteluissa (8 ryhmää) kuluttajat käyvät keskenään läpi niitä ajatuksia, joita uudet tuotteet heissä herättävät. Keskustelua käydään mallina olevien esimerkkituotteiden avulla. Aistinvaraisessa kuluttajatutkimuksessa noin 600 arvioijaa (200 arvioijaa/ tuote) arvioi sekä perinteisesti tuotettujen että uusien elintarvikkeiden maun miellyttävyyttä ja ostohalukkuuttaan. Puolet osallistujista saa tuotteeseen liittyvää informaatiota. Tuotteiden miellyttävyys ja ostohalukkuus arvioidaan toisen kerran kotikäytön ja annetun informaation jälkeen, jolloin voidaan arvioida suoran kokemuksen ja informaation vaikutusta tuotteen miellyttävyyteen ja vastaajien ostohalukkuuteen. Tuotteiden hyväksyttävyyttä peilataan kuluttajien asennetaustaa vasten. Esimerkkinäytteinä käytetään uusilla tekniikoilla tuotettuja elintarvikkeita, joilla on myönteisiä terveysvaikutuksia, pidempi säilyvyys tai ympäristöä vähemmän kuormittava tuotantotapa. Tuotteet ovat maito- tai kasvipohjaisia. Uusien valmistustekniikoiden avulla saavutettavat terveysvaikutukset antavat tuotteille lisäarvoa, joka voi parantaa tuotteen kilpailukykyä koti- ja vientimarkkinoilla, mikäli käytetty tekniikka on kuluttajien mielestä hyväksyttävää. Uusien valmistustekniikoiden hyväksyttävyydestä Suomessa on toistaiseksi vähän tietoa ja tämän tiedon avulla voidaan myös tehostaa julkistahojen kuluttajille kohdistamaa tiedottamista.
Vastaava tutkija
Ryhänen Eeva-Liisa Hankkeen kesto 1997 - 2000
Asiasanat
elintarvikkeet, uudet valmistustekniikat, hyväksyttävyys, aistittava laatu
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|