Polysyklisiä aromaattisia hiilivety-yhdisteitä (PAH) muodostuu orgaanisen materiaalin epätäydellisen palamisen tuloksena. Fossiilisten polttoaineiden käyttö, liikenne ja teollisuus ovat suurimmat PAH-päästöjen aiheuttajat. Ympäristösaasteiden lisäksi elintarvikkeiden PAH-kontaminaatiot voivat johtua prosessoinnista elintarviketeollisuudessa tai kotitalouksissa kuten paahtamisesta, savustamisesta ja grillaamisesta. PAH-yhdisteet ovat suurin ryhmä, joka on eläinkokeissa todettu kemiallisiksi karsinogeeneiksi. Ne ovat yleensä rasvaliukoisia neutraaleja molekyylejä, mikä helpottaa niiden tunkeutumista ihmisten ja eläinten solumembraanien läpi. PAH-yhdisteitä on löydetty paahdetuista ja savustetuista elintarvikkeista, lihasta ja lihatuotteista, viljoista ja viljatuotteista, vihanneksista ja kasviksista, rasvoista ja öljyistä, maidosta ja maitotuotteista, kalasta, mausteista, kahvista ja teestä. PAH-yhdisteiden saannin kannalta tärkeimmät elintarvikeryhmät ovat vilja- ja viljatuotteet, liha- ja lihatuotteet, kasvikset sekä maito- ja maitotaloustuotteet. PAH-yhdisteiden riskinarvioinnissa analyyttisten tulosten luotettavuus, toistettavuus ja menetelmien yhtenäisyys sekä riittävä tulosaineisto ovat nousseet tärkeään asemaan. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tuoda PAH-yhdisteiden ja niiden nitrojohdannaisten analytiikkaan lisää luotettavuutta valmistamalla referenssimateriaali (tee) ja todentamalla siinä esiintyvät pitoisuudet yli kymmenen eurooppalaisen laboratorion vertailututkimuksella. Lisäksi tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota laboratorioiden käyttämiin menetelmiin ja pyritään niiden harmonisointiin sekä testataan perinteisten menetelmien ohella ylikriittiseen uuttoon (SFE) perustuvaa menetelmää.
Vastaava tutkija
Hietaniemi Veli Hankkeen kesto 1998 - 1998
Asiasanat
polysykliset aromaattiset hiilivedyt, vertailu, analyysimenetelmät, PAH-yhdisteet ja niiden nitro-johdannaiset, vertailumateriaali, laadunvarmistus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|