Tavoitteina on myötävaikuttaa elintarvikeketjun laatu- ja ympäristöhallintaan (1) edistämällä kotimaisen maatalouden ja elintarviketuotannon kilpailukykyä sekä (2) edistämällä laadultaan ja ympäristömyötäisyydeltään korkeatasoisten elintarvikkeiden tuottamista kuluttajille sekä (3) tutkia ympäristöinformaation merkitystä kuluttajien maksuhalukkuudelle. Kotimaisen maatalouden ja elintarviketuotannon kilpailukykyä edistetään lisäämällä yritysten tietoa tuotteen koko arvoketjun ympäristönäkökohdista raaka-aineiden tuotannosta kuljetusten ja tuotannon kautta tuotteen ja sen pakkauksen loppusijoittamiseen saakka. Vain huolellisella, laadukkaalla ja ympäristön huomioivalla toiminnalla koko ketjussa voidaan tuottaa kestävästi turvallisia elintarvikkeita. Tämä mahdollistaa kilpailedun saavuttamisen näihin kysymyksiin hitaammin reagoiviin yrityksiin nähden. Tutkittu tieto antaa varmuuden - ei tarvitse tukeutua "musta tuntuu" käsityksiin. Näin yritykset voivat kohdentaa ympäristönsuojeluun varaamansa markat sinne mistä niillä saadaan suurin hyöty. Maatilojen käyttöön tavoitteena on aikaansaada tietokoneohjelmisto, jonka avulla yrittäjä voi itse tarkastella tuotannon ympäristönäkökohtia ja tehdä valintoja ympäristötoimenpiteiksi. Näin aikaansaadaan mielekkäämpää, omaehtoista toimintaa perinteisen ohjauksen sijasta. Toimenpiteet ympäristönäkökohtien parantamiseksi sisällytetään kokonaisvaltaiseen laatuajatteluun. Laajempana tavoitteena on aikaansaada tutkimusten pohjalta tietokanta, jota voivat käyttää kaikki yritykset halutessaan tietoa ja tutkiessaan tuottidensa ympäristönäkökohtia. Samanaikaisesti tutkitaan ympäristöinformaation merkitystä kuluttajien maksuhalukkuudelle. Casena on tavanomaisen ja luomutuotannon ympäristönäkökohtien erot, joita tutkitaan elinkaariarvioinnin avulla. Hanke toimii yrityslähtöisesti. Osallistuvien yritysten määrä on lisääntynyt tasaisesti hankkeen kuluessa. Tällä hetkellä tutkimme maidon ja ruisleivän ympäristönäkökohtia hankkeessa: "Luonnonmukaisen ja tavanomaisen tuotannon elinkaariset ympäristövaikutukset ja niiden merkitys kuluttajien maksuhalukkuudelle" - ja perunantuotannon ympärisönäkökohtia hankkeessa: "Ympäristöhallinnan ja sen tietojärjestelmän kehittäminen maatilojen laatujärjestelmän osaksi". Tästä hankkeesta on valmistunut esitutkimus ohran osalta ja raportti on painettavana. Uusia tutkimuksia tehdään niitä tarvitseville yrityksille heidän tarpeiden pohjalta. Tulevaisuudessa hanke on tarkoitus laajentaa katamaan myös tuotannossa tarvittavien laitteiden valmistuksen. Elinkaariarvioinnin kuvaus: Elinkaariarviointi (LCA, Life Cycle Assessment) on menetelmä, jonka avulla voidaan selvittää tuotteen välittömät ja välilliset ympäristövaikutukset koko sen elinkaaren ajalta. Tällöin tarkastellaan mm. tuotteen raaka-aineita ja niiden tuotantoa, kuljetuksia, tuotteen valmistusta, pakkauksia, käyttöä, huoltoa, loppusijoitus ja kierrätysvaihtoehtoja ym. tarkasteltavasta tuotteesta riippuen. Elinkaariarvioinnin lopputuloksena saadaan kattava listaus prosessien eri vaiheissa tapahtuvasta resurssien ja energian käytöstä, päästöistä, jätteistä jne. Tutkittu tieto antaa varmuuden -ympäristöasioiden parantamiseen kohdistettavat resurssit voidaan sijoittaa sinne mistä niillä saadaan suurin hyöty. Elinkaariarviointi pohjautuu prosessimaiseen ajattelutapaan ja sen avulla voidaan tarkastella myös elinkaaren aikaisia kustannuksia laajennetun toimintolaskennan (ABC, Activity Based Costing) tavoin. Elinkaariarvioinnista on saatavilla kattavaa tietoa tekeillä olevasta standardisarjasta ISO 14040 - 14043. Tavoitteena on integroida ympäristöasiat osaksi maatalouden kokonaisvaltaista laatuajattelua. Tämä toteutetaan yksittäisten tuotantoketjujen tasolla sovittamalla elinkaarianalyysimenetelmä maatilakohtaiseen laatujärjestelmään. Elinkaarianalyysin avulla verrataan tavanomaisen ja luomutuotannon ympäristövaikutuksia ja arvioidaan niiden merkitystä kuluttajien maksuhalukkuuteen.
Vastaava tutkija
Kurppa Sirpa Hankkeen kesto 1998 - 2000
Asiasanat
maatalous, elintarviketuotanto, vilja, maito, ruisleipä, peruna, laatujärjestelmä, TQM, ympäristöjärjestelmä, laatujohtaminen, ympäristöjohtaminen, elinkaariarviointi, elinkaarianalyysi, ISO 9001, ISO 9002, ISO 14001, kestävä kehitys, panos-tuotos suhde
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|