Kasvinjalostustyön helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi pyritään selvittämään viljelykasvien sadon määrän ja laadun geneettistä taustaa. Molekyylibiologisin menetelmin voidaan määrittää mm. miten monta geeniä ominaisuuteen vaikuttaa, kuinka paljon yksittäinen geeni vaikuttaa ja mikä on ympäristön osuus muuntelussa. Lisäksi kvalitatiivisiin ja kvantitatiivisiin ominaisuuksiin vaikuttavia geenejä voidaan paikantaa ja tutkia niiden toimintaa ja säätelyä. Tutkimus koostuu seuraavista osatutkimuksista: - ohran beta-amylaasin DNA-sekvenssin muuntelu - DNA-markkerit ja geenikartoitus rypsin jalostuksessa - DNA-markkerit ja geenikartoitus ohran jalostuksessa - DNA-markkerien soveltaminen käytäntöön rypsinjalostusohjelmissa Mallasohran jalostuksen yksi tärkeistä tavoitteista on beta-amylaasin enstsyymitason nostaminen. Osatutkimuksen tarkoituksena on selvittää beta-amylaasin korkeamman aktiivisuuden ja lämmönkestävyyden molekulaarista syytä. Tulosten perusteella voidaan olettaa, että korkea beta-amylaasiaktiivisuus johtuu siitä, että beta-amylaasigeeni on joko osittain tai kokonaan kahdentunut. Tarkempaa selvitystä varten on beta-amylaasigeeni kloonattu, ja seuraavaksi se sekvenssoidaan. Rypsin geenikartta sisältää 168 markkeria, joista suurin osa on RAPD-markkereita. Karttaan on lisäksi paikallistettu palmitiini- ja öljyhappopitoisuuteen vaikuttavat geenit. Alustava ohran geenikartta sisältää 82 RAPD-markkeria. Kartan avulla aiotaan paikallistaa mallastuslaatuun, korrenlujuuteen, kasvuaikaan ja proteiinipitoisuuteen vaikuttavia geenejä. Rypsin geenikarttaa ja markkereita aiotaan seuraavaksi käyttää käytännön jalostusohjelmien apuna mm. jalostettaessa korkean öljyhappopitoisuuden omaavia ja kalkkihomeenkestäviä lajikkeita. Lisäksi RAPD-menetelmää aiotaan yksinkertaistaa ja nopeuttaa, jotta se paremmin sopisi jalostusmateriaalin testaamiseen.
Vastaava tutkija
Tanhuanpää Pirjo Hankkeen kesto 1990 - 1997
Asiasanat
ohra, rypsi, geenikartoitus, beta-amylaasi
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|