Hyötykäyttöön viljeltävien yrtti- ja aromikasvien tuotannon tehostamisen eräänä pullonkaulana on ollut sopivan korjuunjälkeisen käsittelyteknologian puuttuminen. Esim. kuivauskäsittelyn tulee tapahtua 2 h kuluessa korjuusta, jotta vältytään materiaalin lämpenemiseltä ja laatutappioilta. Hankkeen tavoitteena on kehittää korkealaatuisten lopputuotteiden tuotannon mahdollistavat ja energiataloudelliset kuivausmenetelmät, jotka toimivat sekä ilmakuivaus- että infrapunatekniikkaa käyttäen. Menetelmät ovat sovellettavissa myös sienten, marjojen ym. luonnonkasvien kuivaukseen. Tutkimus koostuu seuraavista osista: 1. Kirjallisuustutkimus olemassaolevista koti- ja ulkomaisista yrttien kuivausratkaisuista. Kirjallisuustutkimus tehdään Helsingin yliopiston Elintarviketeknologian laitoksella, ja se ilmestyy HY:n sopivassa julkaisusarjassa vuoden 1995 loppuun mennessä. 2. Tilamittaukset Kotimaisten yrttien jatkojalostusprojektissa tutkituista tai muuten edustavista yrttitiloista valitaan sekä lavakuivuria että kaappikuivuria käyttäneistä kummastakin 2-3 parasta kuivausyksikköä, joiden toiminta mitataan vuonna 1995. Mitattavat parametrit ovat samat kuin jm. laboratoriokokeessa. Mittausten jälkeen tiloille esitetään mahdolliset parannusehdotukset. Vuonna 1996 kuivurit mitataan uudestaan, jos niihin on tehty muutoksia. Tilamittaukset tekee Helsingin yliopiston Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus yhdessä MTT VAKOLAn kanssa. 3. Laboratoriokokeet A. Ilmakuivauskokeet tehdään koekuivurilla, jolloin kuivauksen yhteydessä mitataan ilmamäärä, kerrospaksuus ja vastapaine, tulo- ja poistoilman tila sekä kuivausaika. Näytteistä tutkitaan kosteus ennen ja jälkeen kuivauksen, aromiöljypitoisuus ja tehdään koostumusten kaasukromatografia-analyysi. Koekasina ovat vuonna 1995 tilli, väinönputki sekä koivunlehti ja vuonna 1996 lisäksi basilika, nokkonen ja minttu. Kokeet tehdään v. 1995 MTT:n Maatalousteknologian tutkimslaitoksella (MTL) ja v. 1996 MTT:n Etelä-Savon tutkimusasemalla (ESA). B. Infrapunakuivauskokeiden avulla pyritään yhdistämään ilma- ja infrapunakuivaustekniikat. Vuonna 1995 laboratoriokuivurilla etsitään arvot parametreille (säteilyteho, aallonpituus, käsittelyaika ja kerrospaksuus) joiden perusteella vuonna 1996 tehtävät kokeet suunnitellaan. Koekasveina vuonna 1995 ovat tilli, väinönputki, koivunlehti, porkkana sekä luonnonsieni. Kokeisiin otetaan vuonna 1996 lisäksi basilika, nokkonen ja minttu. Kokeet tehdään vuonna 1995 HY:n Elintarviketeknologian laitoksella ja vuonna 1996 ESA:lla. 4. Laboratoriokokeiden perusteella rakennetaan vuodeksi 1997 lähes käytännön mittakaavaiset kuivurit ja niiden toiminta varmennetaan kokeilla. Tutkimuksen rahoittaa Maatilatalouden kehittämisrahasto.
Vastaava tutkija
Pyykkönen Markus Hankkeen kesto 1995 - 1997
Asiasanat
yrtit, ilmakuivaus, infrapunakuivaus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|