Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa viljelymenetelmien vaikutusta luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden laatuun sekä etsiä luomutuotteille laatukriteerit valiten ja kehittäen niiden tutkimiseen soveltuvia analyysimenetelmiä. Vuosina 1995-1997 hankkeessa "Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden laadun kehittäminen" tutkittiin erilaisten eloperäisten lannoitteiden ja väkilannoituksen sekä niiden käyttömäärien vaikutusta perunan ja porkkanan laatuun. Lannoitteiden jälkivaikutuksia maaperäominaisuuksiin, satoon ja laatutekijöihin tutkittiin myös vehnässä ja nurmessa, jotka seurasivat viljelykierrossa juureksia. Tutkimus raportoidaan osajulkaisuina useampana englanninkielisenä artikkelina vuosien 2000 ja 2001 aikana. Vuonna 1998 alkaneessa "Perunarieska"-tutkimuksessa selvitettiin luomuvehnän eri esikasvien ja eloperäisen lannoituksen vaikutusta leivontalaatuun. Vehnäkasvuston kasvuolosuhteiden (maan rakenne, rikkakasvit, maalajiominaisuudet) merkitys pyrittiin myös selvittämään. Tutkimuksen kohteena olivat kevätvehnälohkot luomutiloilla, joiden vehnälajikkeena oli Tjalve, Reno tai Manu. Tutkimukseen valittiin sellaiset peltolohkot, joilla vehnän esikasvina oli ollut herne/herne-kaura, apilanurmi tai vilja. Omaksi ryhmäkseen valittiin myös tilat, joiden vehnät ovat saaneet lisälannoituksen vähäapilaisen nurmen jälkeen. Leivontalaatuun ja sadonmuodostukseen vaikuttavia tekijöitä tutkittiin kasvuston lehtivihreäpitoisuuden, maan liukoisen typen ja maan kosteus- ja sademittausten avulla. Lohkolta havainnoitiin myös rikkakasvit ja maan rakenne. Sadosta määritettiin leipäviljan perusanalyysien ja leivontakokeen lisäksi valkuaisen sitkoproteiinin määrä ja sen koostumus SDS-PAGE-elektroforeesilla. Laadun kannalta varmimmaksi esikasviksi osoittautui apilapitoinen nurmi ja heikoimmaksi herne. "Perunarieska"-tutkimuksen perunaosa ajoittui vuoteen 1999. Siinä selvitettiin luomuperunan esikasvien ja lannoituskäsittelyjen vaikutusta salaattiperunan sadonmuodostukseen ja erityisesti sadon ravitsemukselliseen laatuun. Lannoitus ja lajike olivat esikasvia voimakkaammat perunan kasvuun ja sisäiseen laatuun vaikuttavat tekijät. "Perunarieska"-tutkimus raportoidaan/raportoitiin monessa osassa vuosien 1999 ja 2001 aikana. Vehnäosa raportoidaan yhdessä Maatalousteknologian tutkimuslaitoksen luomuviljan lannoitustekniikkaa käsittelevän tutkimuksen kanssa A-sarjan julkaisuna. Käytäntöä palvelevat tulokset julkaistiin MKL:n luomuviljaoppaassa ja Luomuviljaprojektin koulutusmonisteissa. Perunatutkimus pyritään julkaisemaan tieteellisessä sarjassa sekä MTT:n A-sarjassa v. 2001 yhdessä muiden luomuperunatutkimusten kanssa.
Vastaava tutkija
Väisänen Jaana Hankkeen kesto 1994 - 2001
Asiasanat
luonnonmukainen viljely, luomu, elintarvikkeet, laatu, peruna, porkkana, vehnä
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|