Tässä useista kokeista koostuvassa hankkeessa tutkitaan, miten broilerin ruhon ja kananmunan laatuun voidaan vaikuttaa ruokinnallisin keinoin. Broilerin ruho sisältää rasvaa 15 - 20 %, josta vatsarasvaa on 2-3 prosenttiyksikköä. Teurastamoiden kannalta sisälmysrasva on hyödytön, sen määrä tulisi saada mahdollisimman pieneksi alentamatta kuitenkaan mainittavasti broilerin teuraspainoa. Tässä tutkimuksessa selvitetään, miten kasvatuksen lopussa käytettävillä ruokinnan rajoitusmenetelmillä voidaan rasvoittumista vähentää, ja miten eri pituiset kasvatusajat ja rehun koostumus vaikuttavat broilereiden kasvuun, rehunkäyttöön, ruhonlaatuun ja ruokintakustannuksiin. Tutkimus tehdään tärkeimmällä kotimaisella ja ulkomaisella kana-aineksellamme. Samalla kun verrataan näiden kanajalosteiden menestymistä erilaisilla rehuilla ja ruokinnoilla, tutkitaan ruokinnallisia keinoja kananmunan laatuominaisuuksien muuttamisessa, ja miten erilaiset raaka- ja lisäaineet vaikuttavat munan laatuun, (valkuaisen kiinteys, kuoren lujuus, keltuaisen väri, rasvahappokoostu- mus).
Vastaava tutkija
Kiiskinen Tuomo Hankkeen kesto 1991 - 1995
Asiasanat
broileri, muniva kana, ruhon laatu, munan laatu
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|