Typen määrän ja lannoituksen ajankohdan merkitys kevätvehnän jyväsadon valkuaisen määrään ja laatuun selvitetään. Lannoitetypen siirtymistä kasviin ja kasvissa kasvun eri vaiheissa tutkitaan N15-tekniikan avulla (kenttä- ja astiakokeita). Typen liikkeitä maassa seurataan vastaavina ajankohtina, samoin typen häviötä sekä sen pidättymistä orgaaniseksi typeksi. Liukoisen proteiinin kertymistä eri vehnälajikkeiden lehtiin eri N-lannoitustasoilla seurataan. Typen uudelleensiirron (versosta jyviin) merkitystä valkuaisen laadun kehitykselle tutkitaan. Pyritään typpeä mahdollisimman tehokkaasti käyttäviin jalosteisiin (korkea N-satoindeksi). Valkuaisen laatua selvitetään leivontakokeiden, valkuaisen fraktioinnin ja elektroforeesin avulla (SDS-PAGE).
Vastaava tutkija
Esala Martti Hankkeen kesto 1986 - 1991
Asiasanat
analyysimenetelmät, kevätvehnä, laatu, lannoitusajankohta, sadetus, typpi, typpilannoitus, valkuaisaineet, valkuaispitoisuus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|