Suomalaisen maitorasvan rasva-proteiinisuhde on erittäin epäedullinen. Maitorasvan ylituotanto on lähes 20 milj. kiloa. Maidon proteiini sen sijaan, esim. emmentaljuustona myytynä, on kansainvälisestikin kilpailukykyinen maidon ainesosa. Lisäksi maidon rasvahappokoostumusta ei voida ravitsemuksellisesti eikä teknologisesti pitää hyvänä. Siksi Suomessa onkin välttämätöntä alentaa maidon rasvapitoisuutta ja pitää samanaikaisesti proteiinipitoisuus nykyisellä tasolla tai nostaa sitä. Lisäksi pitäisi pystyä muuttamaan maidon rasvahappokoostumusta tyydyttymättömämpään suuntaan. Joiltakin yksityisiltä tiloilta saatujen kokemusten mukaan halutunlaista maitoa voidaan tuottaa runsasta väkirehuruokintaa (ohra-kauraseosta) hyväksikäyttäen. MTT:n laitosten, Elintarv. tutk.laitoksen ja Kotieläintuot. tutk.laitoksen Eläinravitsemuksen tutk.alan, tarkoituksena on tarkoin valvotuissa olosuhteissa suoritetuissa kokeissa selvittää eritasoisten väkirehuruokintojen vaikutukset maidon tuotantotekijöihin ja koostumukseen sekä maidon jalostusominaisuuksiin. Suoritettu tutkimus osoitti, että maidon rasva-proteiini- suhdetta voidaan muuttaa haluttuun suuntaan, mutta muutos ei ollut odotetun suuruinen. Myös maidon rasvahappokoos- tumusta voitiin muuttaa aikaisempaa tyydyttymättömämmäksi.
Vastaava tutkija
Kankare Veikko Hankkeen kesto 1992 - 1994
Asiasanat
maitorasva, maitotuotos, proteiinipitoisuus, rasvahappo, rasvapitoisuus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|