Broilerirehujen valmistus tapahtuu nykyään lähes yksinomaan rehutehtaissa, mutta tilalla tuotetun viljan käytölle ja tehdasrehun osuuden vähentämiselle on ollut lisääntyvää kysyntää, koska siten voidaan tuotantokustannuksia alentaa. Tutkimuksen tavoitteena on kehittää ja parantaa ruokintamenetelmiä, joilla tilalla tuotettujen rehujen käyttöä broilerien ruokinnassa voidaan lisätä. Tilasekoitus ei saa merkittävästi hidastaa broilereiden kasvua tai lisätä niiden rasvaisuutta. Vilja on useimmiten kokojyvävehnää, mutta myös vehnä-ohraseosten käyttöä tutkitaan. Täydennysrehuina käytetään täysrehuista alkaen erilaisiin tiivisteisiin. Munivilla kanoilla tutkitaan tilasekoitusvaihtoehtojen vaikutusta tuotantoon, rehun hyväksikäyttöön ja munan laatuun. Lisäksi pyritään vaiheruokinnalla täsmentämään ravintoaineiden käyttöä. Hankkeella pyritään tuotantokustannusten alentamiseen. Tilalla tapahtuva rehusekoitus vähentää viljan rahtaamista edestakaisin, kaupan palkkioita, ja jauhaminen ja rakeistus jäävät pois. Kokonaisuudessaan se vähentää rehutuotannon energian käyttöä ja siten ympäristön saastumista.
Vastaava tutkija
Kiiskinen Tuomo Hankkeen kesto 1992 - 1994
Asiasanat
broilerirehut, muniva kana, tilasekoitus, ruokintamenetelmät, tuotantokustannukset
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|