Osatutkimukset: 1) Ruokaperunan viljely ja laatu 1990-1997. Tutkimuksessa selvitetään typpilannoituksen vaikutus perunalajikkeiden sadon kehitykseen ja laatuun eri viljelyoloissa. Tavoit- teena on selvittää uusien lajikkeiden viljelyominaisuudet ja riskitekijät, jotta pystytään tuottamaan laadultaan hyvää perunaa. Maan luontaisia typpivaroja koskevassa tutkimusosassa selvitetään perunamaiden liukoisten typpivarojen määrää ja huuhtoutumisriskiä erilaisilla perunamailla. Lisäksi selvitetään maan N-varojen vaikutusta perunan satoon ja laatuun käynnissä olevien kenttäkokeiden perusteella. 2) Perunalajikkeiden typpilannoitus 1993-1995. Tutkimuksessa selvitetään typpilannoituksen vaikutus perunan sadon kehitykseen ja laatuun eri viljelyoloissa. Tavoitteena on selvittää uusien lajikkeiden riskitekijät, jotta pystytään tuottamaan laadultaan hyvää perunaa. Tutkimukseen kuuluvat seuraavat kokeet: 1. Perunalajikkei- den N-lannoitus (1993-1995) 2. Perunalajikkeiden N-lannoitus ja keittolaatu (1993-1995) 3. Typpilannoituksen vaikutus perunan kasvuston kehitykseen sadonmuodostukseen ja laatuun (1993-1995). 3) Perunamaiden luontaiset typpivarat 1991-1994. Maan luontaiset typpivarat tutkimuksessa selvitetään perunamaiden liukoisen typen määrää ja huuhtoutumisriskiä erilaisilla perunamailla. Lisäksi selvitetään maan N-varojen vaikutusta perunan satoon ja laatuun käynnissä olevien kenttäkokeiden perusteella. 4) Lajikkeiden kasvutiheys 1992-1994. Selvitetään kasvutiheyden vaikutusta lajikkeiden kasvuston kehitykseen, satoon ja laatuun. Pyritään selvittämään optimaalinen kasvutiheys eri käyttötarkoituksia ja kasvuolosuhteita varten. 5) Minimukuloiden käyttö siemenperunatuotannossa 1990-1995. Selvitetään minimukuloiden ominaisuudet ja viljelyarvo siemenperunan tuotannossa. Tavoitteena on nopeuttaa siemenperunan kanta-aineiston tuotantoa ja vähentää kasvitautien leviämistä. Menetelmä vaikuttaa välillisesti ruokaperunan laatuun. Minimukulat tuotetaan Siemenperuna- keskuksessa biotekniikkaan perustuvilla menetelmillä.
Vastaava tutkija
Mustonen Leo Hankkeen kesto 1990 - 1999
Asiasanat
kasvutiheys, lannoitus, ruokaperunan laatu, liukoinen typpi, maan typpivarat
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|