Märehtijän rehuvalkuaisen uusien arviointimallien yksityiskohdissa on epätarkkuutta johtuen käytettävissä olevien määritysmenetelmien heikkouksista. Yksi näistä yksityiskohdista on rehujen suolialueen sulavuusarvon määrittäminen. Toistaiseksi suolisulavuudet on mallissa kuitattu vakiolla, joka saattaa poiketa todellisesta sulavuusarvosta. Käytännössä tämä saattaa johtaa rehun valkuaisarvon huomattavaankin virhearvioon. Tutkimuksessa selvitetään 15N-merkittyä rypsiä koerehuna käyttäen ns. suolipussimenetelmän luotettavuutta ja määritystä häiritsevän ei-rehuperäisen typen (Ne) merkitystä rehuvalkuaisen suolisulavuuden määrittämisessä. Samoin tutkitaan paksusuolessa tapahtuvan sulatuksen vaikutusta suolisulavuusestimaatteihin. Tutkittua tietoa rehuvalkuaisen suolisulavuudesta ja imeytymisestä tarvitaan märehtijöiden rehuvalkuaisen arviointijärjestelmän tarkentamiseksi ja edelleen kehittämiseksi.
Vastaava tutkija
Vanhatalo Aila Hankkeen kesto 1990 - 1994
Asiasanat
ohutsuolisulatus, paksusuolisulatus, suolipussimenetelmä
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|