Biologisella säilönnällä on etunsa: sen avulla voidaan mahdollisesti vaikuttaa mm. maidon rasvapitoisuuteen, mikä on otettu yhdeksi ruokinnan keskeiseksi tavoitteeksi. Myös luomutuotannon näkökulmasta on biologista säilöntää pidetty happosäilöntää parempana vaihtoehtona. Rehun laatuominaisuuksien säilyminen tai jopa paraneminen tulisi kuitenkin huolellisesti varmistaa biologisia menetelmiä käytettäessä. Vaikka nurmirehun biologiseen säilöntään markkinoitujen heräteviljelmien määrä on kasvanut jatkuvasti, kaupallisten kantojen funktionaaliset ominaisuudet ja metaboliset erityispiirteet rehussa tunnetaan usein puutteellisesti. Näiden ominaisuuksien tunteminen on kuitenkin hallitun bioprosessin perusedellytys. Tutkimuksen tavoitteena on parantaa säilönnän varmuutta sekä taata runsas rehun syönti ja maidon hyvä hygieeninen laatu käytettäessä biologista säilöntää. Myös rehusta saatavien ravintoaineiden saantia pyritään optimoimaan maidon nykyisten koostumustavoitteiden kannalta.
Vastaava tutkija
Jaakkola Seija Hankkeen kesto 1996 - 1999
Asiasanat
säilöntä, nurmisäilörehu, säilöntäaineet, maitohappobakteerit
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|