Osatutkimukset: 1. Heraproteiinien eristäminen, 2. Prosessoinnin vaikutus opioidisten peptidien muodostumiseen maitovalmisteissa. Tutkimuksen tarkoituksena on kehittää uusia käyttömuotoja maidon sisältämille arvokkaille ravintoaineille, erityisesti heran aineosille. Hera on juustonvalmistuksen sivutuote, jonka saantimäärä lähentelee meillä miljardia litraa vuodessa (750 milj.). Tästä määrästä on edelleen huomattava osa, noin puolet, rehutarkoituksiin joutuvaa tuotetta, jolle pitäisi saada entistä parempaa ja tuottavampaa käyttöä. Heraproteiinit ovat sekä ravitsemuksellisessa että taloudellisessa mielessä tärkeimpiä heran aineosia. Nykyisin niitä hyödynnetään lähinnä valmisteina, jotka sisältävät heraproteiinin kaikki erilaiset fraktiot. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on pyrkiä erottamaan heran yksittäiset proteiinit toisistaan ja valmistaa niistä sekä sellaisenaan että modifioituina valmisteita, jotka spesifisten ominaisuuksiensa ansiosta sopivat paremmin elintarviketeollisuuden tarpeisiin kuin nykyiset valmisteet.
Vastaava tutkija
Pihlanto-Leppälä Anne Hankkeen kesto 1992 - 1994
Asiasanat
elintarviketeollisuus, heraproteiinifraktio, hyväksikäyttö, lehmänmaito
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|