Maidon valkuaispitoisuuden alenemisen aiheuttamat ongelmat juustonvalmistuksessa sekä maidon hinnoitteluperusteiden muutokset valkuaista suosivaksi ja kulutuksen suuntautuminen vähärasvaisempiin tuotteisiin ovat lisänneet tarvetta muuttaa maidon koostumusta. Tässä tutkimuksessa selvitetään mahdollisuudet muuttaa maidon koostumusta kysyntää vastaavaksi ruokinnallisin keinoin. Tähän pyritään selvittämällä erilaatuisen ja -määräisen energia- ja valkuaistäydennyksen vaikutusta maitotuotokseen ja maidon koostumukseen. Väkirehutasokokeissa tutkitaan väkirehumäärän ja -laadun (26-60 % kuiva-aineesta) ja valkuaistasokokeissa rypsirouhemäärän (0-33 %) ja laadun vaikutusta maidontuotannossa. ETL:n kanssa yhteistyössä selvitetään väkirehutason vaikutusta erityisesti maitorasvan koostumukseen säilörehu- ja heinäruokinnalla. Tutkimuksella tuotetaan tietoa niistä ruokinnallisista keinoista, millä viljelijä voi tuottaa kuluttajien ja meijeriteknologian toiveiden mukaista maitoa ja näin parantaa myös maidontuotantonsa kannattavuutta.
Vastaava tutkija
Heikkilä Terttu Hankkeen kesto 1986 - 1994
Asiasanat
energia, juoksettuvuus, lypsykarja, maidon koostumus, maitotuotos, ruokinta, rypsirouhe, nurmisäilörehu, valkuaisrehu, väkirehut
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|