Kokeessa 1 kontrollirehun soija korvattiin 33, 66 tai 100 % rankkivalkuaisella. Seosten lysiini tasattiin synteettisen lysiinin avulla 8.5 g/ry. Kokeessa oli 160 lihasikaa. Sikojen p{iv{kasvu ja rehuhy|tysuhde pysyiv{t kontrolliryhm{n tasolla, kun 1/3 soijasta korvattiin rankkivalkuaisella. Korkeammalla rankkivalkuaistasolla tulokset heikkeniv{t selv{sti. Kokeessa 2 etsittiin ohra-rankkivalkuaisdieetin parasta lysiinit{ydennystasoa. Dieetin lysiinipitoisuus oli 7.5 g/ry. Lysiinilis{ykset olivat 0.07, 0.29 ja 0.51 %. Sikojen kasvu ja rehuhy|tysuhde paranivat lineaarisesti rehun lysiinipitoisuuden kasvaessa. Saman tuotantotuloksen saavuttamiseksi ohra-rankkivalkuaisdieetin lysiinipitoisuuden tulee olla suurempi kuin ohra-soija-dieetin.
Vastaava tutkija
Alaviuhkola Timo Hankkeen kesto 1991 - 1993
Asiasanat
lihasika, viljan valkuainen
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|