Virnoja viljellään seoksena viljojen kanssa, koska virna typpeä sitovana palkokasvina vähentää kasvuston typpilannoitustarvetta ja lisää säilörehun raakavalkuaispitoisuutta. Rehuvirnan viljely on yleistä luonnonmukaisessa tuotannossa ja sen käyttö on lisääntynyt luonnonmukaisen tuotannon lisääntyessä. Seosviljelystä on etua luonnonmukaisessa tuotannossa, jossa typpi usein muodostuu satoa rajoittavaksi tekijäksi. Seoskasvustosta voidaan korjata kesän aikana kaksi säilörehusatoa, jolloin rehun raakavalkuaispitoisuus ja sulavuus lisääntyvät yhteen korjuukertaan verrattuna. Yhden korjuukerran etuna on kuitenkin suurempi sato samoin kuin korjuukustannusten väheneminen. Seoskasvuston yhdestä korjuukerrasta on uudelle nurmelle myös vähemmän haittaa kuin kahdesta korjuukerrasta. Kaura soveltuu seoskasviksi hyvin kasvurytminsä ja kortensa puolesta, mutta ongelmana on sen alhainen sulavuus. Vehnän käyttöä rehuvirnan kanssa puoltaa sen soveltuvuus viljelyyn Pohjois-Karjalan tuotanto-olosuhteissa. Lisäksi vehnä on lujakortinen ja tukee virnakasvustoa. Kaura-rehuvirnaseoskasvuston tuotantovaikutus lihahiehon kasvatuksessa selvitettiin yhteistyössä Kiteen oppimiskeskuksen kanssa kaudella 2000-2001. Vertailurehuna oli tavanomaisella tuotantotavalla heinän odelmasta valmistettu nurmisäilörehu. Hiehot ruokittiin vapaasti mainituilla rehuilla ja teurastettiin 13 kk:n iässä. Kaura-rehuvirnaseoskasvustossa rehuvirna varjosti kasvukauden loppuvaiheessa huomattavasti kauraa. Luomukasvustosta valmistettu kaura-rehuvirnasäilörehu osoittautui heinän odelmasta valmistetun nurmisäilörehun veroiseksi rehuksi lihahiehojen ruokinnassa. Hiehojen kasvu oli keskimäärin vain 604 g päivässä, mitä voidaan pitää teuraaksi kasvatettaville hiehoille heikkona. Teurastulosten perusteella hiehot olisi voitu kasvattaa kyseisillä rehuilla hieman korkeampaan teuraspainoon rasvoittumatta. Tämän osatutkimus 1. tavoitteena on selvittää luomukasvustosta valmistetun vehnä-rehuvirnakokoviljasäilörehun tuotantovaikutus joko sellaisenaan tai luomukauralla täydennettynä hf-hiehojen kasvuun sekä ruhonja lihan laatuun. Vertailurehuna on luomukasvustosta valmistettu apilapitoinen nurmisäilörehu. Hiehot ruokitaan vapaasti säilörehuilla ja puolet kummankin karkearehutyypin eläimistä saavat luomukauraa 2,0 kg KA/d 300 elopainokiloon ja sen jälkeen 1,0 kg KA/d teurastukseen. Hiehojen teuraspainotavoite on 180 kg. Osatutkimus 1. tehdään Kiteen oppimiskeskuksen navetassa ja se alkaa lokakuussa 2002. Koemalli on 2 × 2 faktoriaalinen, faktoreina säilörehu (vehnä-rehuvirna tai nurmi) ja väkirehulisä (0 tai 2,0 - 1,0 kg KA/d/el).
Vastaava tutkija
Manninen Merja Hankkeen kesto 2002 - 2005
Asiasanat
lihahieho, ruokinta, luonnonmukainen tuotanto, ruhon laatu, lihan laatu, kokoviljasäilörehu, rehuvirna
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|