Luonnonmukaisen tuotannon kasvuodotukset perustuvat kuluttajien odotuksille ympäristöystävällisemmästä tuotannosta. Samoilla odotuksilla on esitetty ympäristötuen voimakkaampaa suuntaamista luomutuotantoon. Sekä kuluttajien että hallinnon päätöksenteon pohjaksi tarvitaan tutkittua tietoa eri tuotannon koko elinkaaren mittaisesta ympäristökuormituksesta. Hankkeessa "Tavanomaisesti ja luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden ympäristövaikutukset ja niiden merkitys kuluttajien valinnoille" todettiin, että ravinnekuormitus on suurin yksittäinen ympäristökuormituksen osatekijä. Samalla todettiin, että ravinnekuormituksesta on puutteellisesti tietoa luonnonmukaisen ja tavanomaisen viljelyn vertaamiseksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa lisää tietoa tämän ympäristökuormituksen osatekijän arvioimiseksi. Tutkimuksessa tarkennetaan luonnonmukaisen ja tavanomaisen viljelyn vertailuun käytettäviä tilamalleja sekä kootaan tietoa, jolla voidaan arvioida eri tuotantomenetelmien vaikutusta ravinteiden huuhtoutumiseen. Samalla tehdään tuotettujen mallien herkkyystarkasteluja.
Vastaava tutkija
Esala Martti Hankkeen kesto 2001 - 2004
Asiasanat
luonnonmukainen tuotanto, tavanomainen tuotanto, ravinteiden huuhtoutuminen, tilamallit, maatalouden ympäristövaikutukset
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|