Tavoite: Parantaa jo luomutuotannossa olevien maitotilojen tuotantosysteemejä sillä tilojen välillä on suuria eroja ja useilla tuotos on alhaisempi verrattuna tavanomaiseen maitotilaan. Toiseksi osoittaa, että korkea maitotuotos on mahdollista, vaikka lehmien ruokintaa toteutetaan noudattaen luomusääntöjä. Lisäksi osoitetaan, että optimoimalla rehujen laatu ja lehmien ravitsemus ylläpidetään hyvää maidon laatua ja juustosaalista. Vaikuttavuus ja sen mittarit: Hanke tuottaa uusia parannettuja ratkaisuja luomumaidon tuotantoon optimoiden rehujen viljelyä ja ruokinnallisia ratkaisuja sekä laidun että sisäruokintakaudella. Hankkeen tuloksia hyödynnetään välittömästi opetuksessa ja neuvonnassa. mittarit: luomumaidontuotanto lisääntyy, PSA ammattiopisto ja Osaava luomuketju-hanke päivittävät koulutuspakettinsa, uusia ruokinta- ja rehuntuotantosuosituksia luomutiloille Tausta: Luomutuotanto ja luomutuotteiden kysyntä ovat kasvussa mutta kysyntää kasvaa tuotantoa voimakkaammin, mistä johtuen luomumaidontuotannon ja kysynnän välillä on ristiriita. Luomumaidonjalostusvalmius on alkutuotantoa pitemmällä, mutta raaka-ainepula rajoittaa tuotantoa. Luomumaidontuotannon hitaalle käynnistymiselle tilatasolla on useita syitä. Suoritus: Hanke aloitettiin "pilottimuotoisilla" osilla sillä tutkimukseen saatiin vasta pieni alkurahoitus. Tutkimukselle haettiin lisärahoitusta, mutta koska hakemus ei mennyt läpi tutkimus jouduttiin lopettamaan. Aloitetut "pilottiosat" käsittivät mm. seuraavia aiheita: valkuaistäydennys, laidunstrategia, nurmipalkokasvilajien talvehtimista.
Vastaava tutkija
Khalili Hannele Hankkeen kesto 2003 - 2004
Asiasanat
luomu, maito, rehut, ruokinta, ruoho, palkokasvi, laidun, säilörehu, lypsylehmä
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|