Kuivattujen höyhen-, lihaluu- ja lihajauhojen laatu ja sulavuus on vaihdellut voimakkaasti, minkä vuoksi tuotteiden soveltuvuus turkiseläimille on selvitettävä ennen niiden käyttöä turkiseläinrehun raaka-aineina. Kuivattujen animaalisten raaka-aineiden sulavuudet ovat vaihtelevia riippuen tuhkapitoisuudesta sekä raaka-aineen kuivausprosessista. Lihaluujauhossa ja höyhenjauhossa aminohappokoostumus on puutteellinen ja valkuaisen sulavuus voi olla heikko. Jos valkuaisen sulavuus on alhainen niin käyttö on kuitenkin mahdollista, mikäli muilla raaka-aineilla varmistetaan riittävä aminohappojen saanti. Höyhenjauho sisältää runsaasti kystiiniä, jota tarvitaan karvankasvuun. Runsaasti tuhkaa sisältäviä raaka-aineita -etenkin lihaluujauhoa- käytettäessä rehunkulutus voi lisääntyä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kuivattujen eläinperäisten raaka-aineiden sulavuudet siniketulla. Kokeessa määritetään lihajauhon (Findest Protein), lihaluujauhon (Honkajoki) ja höyhenjauhon (Kepro) sulavuudet siniketulla.
Vastaava tutkija
Nenonen Nita Hankkeen kesto 2004 - 2004
Asiasanat
sinikettu, lihajauho, lihaluujauho, höyhenjauho, sulavuus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|