Turkiseläinrehu valkuaispitoisuutta on alennettu viime vuosina kustannus- ja ympäristösyistä. Valkuaisraaka-aineita on korvattu viljalla. Rehuvilja on halpa raaka-aine, joka alentaa rehun kokonaishintaa. Ohra sisältää liukoista kuitua, joka huonontaa viljan sulavuutta. Liukoisen kuidun vaikutuksesta ruokasula muuttuu viskoosiksi geeliksi, uloste muuttuu sitkeäksi ja tahraavaksi. Liukoinen kuitu heikentää rehun sulavuutta. Turkiseläinrehuun käytettävä vilja on suurelta osin joko esikypsytettyä tai puuroksi keitettyä. Pyrittäessä viljan käytön maksimointiin on selvitettävä käsittelymenetelmien vaikutus viljan sulavuuteen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää raaán, esikypsytetyn ja keitetyn ohran sulavuudet siniketulla.
Vastaava tutkija
Nenonen Nita Hankkeen kesto 2004 - 2004
Asiasanat
turkiseläimet, rehu, ruokinta, sulavuus, ohra
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|