Selluloosa on kasvisolujen seinän tärkein rakennusaine ligniinin ohella. Selluloosa on glukoosimolekyyleistä muodostunut polysakkaridi, jonka sidoksien pilkkomiseen eläinentsyymit eivät pysty. Korkean kuitupitoisuuden (raakakuitua yli 99,5 % KA) vuoksi selluloosaa käytetään rehun raaka-aineena suolen toiminnan tehostamiseksi sekä nälän tunteen ehkäisemiseksi. Koska selluloosa on kaloriton ja sulamaton, sitä voidaan käyttää laihdutusrehuissa (siitoseläinrehut) suolen täytteenä ja suolen toiminnan tehostajana. Selluloosa myös stabiloi suolen mikrobiflooran toimintaa ja siten estää ulosteongelmien syntymistä. Selluloosan vedensitomiskyky on erinomainen, keskimäärin 550 % kuiturakenteesta riippuen. Selluloosa sitoo myös tehokkaasti öljyä ilman lämpökäsittelyä. Selluloosan veden ja öljynsitomiskyvyssä on huomionarvoista se, että neste sitoutuu kuitukapillaareihin. Sitoutumisen vuoksi yhdiste on emulsiomainen ei geelimäinen. Emulsio on eläimen hyväksikäytettävissä paremmin kuin geelimäinen yhdiste. Selluloosa absorboi nesteen n. 5-10 minuutissa. Selluloosa pidättää absorboimansa nesteen hyvin pakastuksen tai lämpökäsittelyn jälkeen eikä veden tai öljyn erottumista tapahdu. Tehokkaana öljynsitojana selluloosa soveltuu tuotantokauden korkeaenergisten rehujen formulointiin. Vedensidontakyvyn ansiosta selluloosaa tulisi tutkia myös imetysajan rehussa - etenkin minkeillä rehun ruokkiminen verkolle rajoittaa rehun konsistenssia ja siten rehun veden määrää. Kuitenkin imetysajan rehun kuiva-ainesuositus on minkille 29-33 % ja ruokinnan ongelmana voi olla rehun löysyys ja "hukkaruokinta". Imetysajan rehun konsistenssia voi mahdollisesti parantaa selluloosan käytöllä. Myös rehun sitko paranee selluloosan absorbtio-ominaisuuksien ansiosta. Tässä tutkimuksessa selvitetään, kuinka hyvin turkiseläinten rehuun lisätty ARBOCEL® luovuttaa eläimelle sitomansa veden.
Vastaava tutkija
Nenonen Nita Hankkeen kesto 2003 - 2003
Asiasanat
sinikettu, minkki, selluloosa
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|