Syksyn tuotatorehuruokinnan ja eläinten lihomisen seurauksena siitoseläinten ruokintaa joudutaan rajoittamaan voimakkaasti joulukuun alun ja helmikuun lopun välisenä aikana, jotta eläimet menettäisivät rasvavarastojaan. Laihduttaminen aiheuttaa aineenvaihdunnan muutoksia, joilla on ilmeisesti vaikutuksia lisääntymiseen. Voimakas ruokinnan rajoitus vaikeuttaa suojaravintoaineiden, vitamiinien ja hivenaineiden annostusta rehussa. Suojaravintoaineiden tarve voi olla myös kohonnut laihdutuksen aikana. Laihdutustarpeesta johtuen eläinten päivittäinen ravinnonsaanti, lain vaatima minimi, on vaikea saavuttaa. Yleisesti arvellaan, että erityisesti nuorilla sinikettunaarailla ensimmäisen vuoden pentutulos jää heikoksi juuri voimakkaan laihdutuksen seurauksena. Laihdutuksesta huolimatta eläimen rasvapitoisuus voi silti olla vielä liian korkea optimaalisen lisääntymistuloksen saavuttamiseksi. Siitoseläinten ylilihominen voidaan estää lisäämällä rehun täyttävyyttä eli alentamalla rehun kuiva-aineen energiapitoisuutta tai rajoittamalla rehuannoksia. Tätä strategiaa on tutkittu aikaisemmassa tämän ryhmän suorittamassa tutkimuksessa (Siitoskettujen ruokintastrategiat). Kettujen lihominen väheni oletettua vähemmän johtuen osaltaan siitä, että eläimet pystyivät kompensoimaan syömällä enemmän rehua. Myös rehun sulavuus oli ilmeisesti oletettua parempi. Sekä rotilla, koirilla että sioilla tehdyissä ruokintakokeissa eläimen rehuun lisätty konjugoitu linolihappo (CLA) on vähentänyt kudosrasvan kertymistä merkittävästi. Tutkimuksessa, jossa täysikasvuisille beagle-rotuisille koirille syötettiin kolmen kuukauden ajan vapaasti vähän energiaa sisältävää rehua (3550 kcal/kg ka), kontrollieläimet lihoivat lähes 2 kg ja CLA:ta saaneet koirat säilyttivät painonsa muuttumattomana. Tässä tutkimuksessa CLA-lisäys siis tuki vähän energiaa sisältävän rehun lihomista rajoittavaa vaikutusta vapaalla ruokinnalla.
Vastaava tutkija
Nenonen Nita Hankkeen kesto 2002 - 2003
Asiasanat
sinikettu, CLA, konjugoitu linolihappo, lihominen
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|