Ohraan verrattuna kaurassa on sekä rehuarvoa parantavia, että heikentäviä ominaisuuksia. Liukoista kuitua kaura sisältää huomattavasti vähemmän kuin ohra eikä näin ollen aiheuta ulosteongelmia. Kaurassa on myös huomattavasti enemmän rasvaa kuin ohrassa tai vehnässä, mikä runsaan kuitupitoisuuden kanssa tekeekin kaurasta ruoansulatuskanavalle ystävällisen, terveysrehun. Vaikka kauran kuidulla onkin joitain hyviä ominaisuuuksia, suuri kuoripitoisuus kuitenkin heikentää kauran rehuarvon muita viljoja alemmaksi. Kuoreton kaura on uusi kauralajike, jonka kuori on niin löysästi kiinni jyvän ytimessä, että se irtoaa puintivaiheessa ja tuloksena on vehnää muistuttava, pieni energiapitoinen jyvä. Tällaisen paljaan jyvän rehuarvo onkin jo sitten aivan erilainen, sillä muutoinkin muita viljalajeja korkeampi kauran rasvapitoisuus nousee kuorettomassa kaurassa jopa 7 %:iin kun se muilla viljalajeilla on alle 3 %. Paitsi viljelemällä, energiapitoista kauraa saadaan myös kuorimalla kauran jyvä koneellisesti. Koska rehuarvoltaan lähes nollan arvoisen kuoren osuus on yli 20 %, kuorinta nostaa kauran energia-arvoa viidenneksellä. Kuoritun kauran rasvapitoisuus voi olla jopa 8-9 %. Jäljelle jäävän kuoren lämpöarvo poltettaessa on hyvä, mutta sitä voidaan käyttää pieniä määriä rehun laimentajana esim. emakkosioilla ja turkiseläinten talvirehussa. Turkiseläinrehussa kuoren käyttöä tosin hankaloittaa huono vedensitomiskyky. Koska merkittävä osa kauran energiasta on sitoutunut rasvaan ja kauran hiilihydraattiosankin on todettu olevan selvästi vehnän tärkkelystä sulavampaa, kauran puuroksikeitto ei paranna kauran ja vielä vähemmän kuoritun kauran energia-arvoa siinä määrin, että se olisi taloudellisesti kannattavaa. Tämän tutkimuksen lähtöoloetuksena onkin, että kuorittu raaka kaura sopii sekä minkeille että ketuille suurimman osan vuotta, mahdollisesti jopa imetys- ja varhaiskasvun aikaan. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää kuoritun kauran soveltuvuutta turkiseläinten rehuun. Tutkimuksessa selvitetään kuoritun - ja mikäli viljely lisääntyy - kuorettoman kauran sulavuutta, tuotantovaikutuksia sekä minkeillä että ketuilla. On tärkeää, että kuorettoman kauran "teknologia" soveltuu turkiseläinrehun teolliseen valmistukseen rehukeskusmittakaavassa. Sen vuoksi tällä tutkimuksella selvitetään myös kuoritun (kuorettoman) kauran (kaurajauhon) varastointikestävyyttä, erityisesti rasvan härskiintymistä. Siitoseläinrehussa kuoritun kauran käytölle on ehkä hieman erilaiset perusteet kuin kasvatuskauden rehussa. Energiapitoisena rehuna kuorittu kaura tekisi tilaa vähäenergisille kasvivalkuaistiivisteille, esim. soijajauholle, jos niiden käyttöön joudutaan tai hintakehitys on suotuisa.
Vastaava tutkija
Nenonen Nita Hankkeen kesto 2001 - 2003
Asiasanat
kuorittu kaura, ruokinta, sinikettu, minkki
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|