Hankkeen tavoitteena oli selvittää Lapin luomutuotannon kehityshistoriaa, nykypäivää ja tulevaisuuden odotuksia. Yksi keskeisimmistä kysymyksistä oli, mitä Lapin luomutuotanto tarkoittaa, millaisissa olosuhteissa luomutuotantoa tuotetaan ja miten luomutuottajat mieltävät luomuun liittyvät asiat. Lisäksi tarkasteltiin luomutuottajien odotuksia muita luomutoimijoita kohtaan. Tutkimuksen kohteena oli 89 rekisteröityä luomuviljelijää Lapista. Lisäksi selvityksen aineistona käytettiin päättyneiden alueellisten luomuhankkeiden loppuraportteja. Lapin luomun mahdollisuudet ovat luomumaatilojen toimintaympäristössä ja laajassa lähes yhtenäisessä luomukeruualueessa. Suomen 10 miljoonasta luomukeruualuehehtaarista seitsemän miljoonaa sijaitsee Lapin läänissä. Tämä on ainutlaatuinen kokonaisuus myös Euroopan mittakaavassa. Toinen luomutuotannon vahvuus Lapissa ovat toimijat, jotka tuntevat Lapin arktiset kasvuolosuhteet ja toimintamahdollisuudet. Lapin luomutuotanto sijaitsee ilmasto-olosuhteiltaan pohjoisimmalla vyöhykkeellä, arktisella alueella, jossa kasvuolosuhteet ovat haasteelliset elintarviketuotannolle lyhyen kasvukauden ja suuren valomäärän vuoksi. Lapin elämäntapaa kuvaa muun muassa ihmisten suhtautuminen ympäröivään luontoon. Suurin osa viljelijöistä tulkitsee työnsä luonnon voimaa ja rytmiä kunnioittaen tapahtuvaksi yhteistoiminnaksi luonnon kanssa. Myös Lapin päättäjät ovat ymmärtäneet luomutuotannon tuotantotapana ja Lappiin sopivana elämäntapana. Lapin luonnolla on moniulotteisia arvoja, joilla on annettavaa myös muun Suomen maatalouden kehittämiselle. Lapin luomuviljelijät ovat tyytyväisiä elämäänsä. Vaikka Lapin luomuviljely on pienimuotoista ja sirpalemaista muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, niin sitä ei ole luomukeruutoiminta. Laajat seitsemän miljoonan hehtaarin luomumetsät mahdollistavat monipuolisemman toiminnan kehittämisen. Edellytykset luomutuotannon laajentamiseksi ovat hyvät, mutta luomutuotannon kehittämisessä tulee kiinnittää huomiota markkinointiin, luomumerkkien tarpeellisuuteen ja luomuviljelijöiden väliseen yhteistyöhön sekä alueellisten tilastotietojen ja hankkeiden loppuraporttien saatavuuteen ja täsmällisyyteen. Tutkimusten perusteella on kehitettävä luomuluonnontuotteiden hyödyntämistä yhdessä luomumaataloustuotannon kanssa. Lapin erityispiirteet tulee myös huomioida keskeisenä osana Lapin luomutuotteiden laatua. Luomutuotantoon liittyvien hankkeiden rinnalle tulee kehittää paikallista koulutusta, luomuneuvonnan saatavuutta ja luomututkimusta. Lapin luomutuotannon jatkuvuuden, vahvistamisen ja kehittämisen näkökulmasta selvityksessä esitetään alueellisen luomustrategian luomista osana kansallista ja kansainvälistä luomutuotantoa.
Vastaava tutkija
Pallari Maarit Hankkeen kesto 2003 - 2003
Asiasanat
luomutuotanto, tuotannon talous, tuotantoketju, ruoan laatu
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|