Luomuherukan viljelyn laajentumista pidättelee riskit, jotka aiheutuvat suurimmaksi osaksi hallitsemattomasta viljelytekniikasta. Ongelmat voivat alkaa jo kasvuston perustamisvaiheessa, koska ei ole riittävästi tietoa sopivista esikasveista, luomuun sopivista lajikkeista ja rikkakasviongelmien hallinnasta. Myöhempinä vuosina suurimmat riskit aiheutuvat taudeista ja tuholaisista, koska näiden hallintaan ei ole luomuviljelyssä vielä "työkaluja", johtuen tutkitun tiedon puutteesta. Tavoitteet 1. tutkia eri puna- ja mustaherukkalajikkeiden soveltuvuus luomutuotantoon (MTT/Ekologinen tuotanto Karilan koe- ja havaintokentät) 2. selvittää erilaisten maanpinnan katteiden käyttömahdollisuuksia luomuherukan viljelyssä (MTT/Ekologinen tuotanto Karilan koe- ja havaintokentät) 3. kehittää sukupuoliferomonien käyttöön (disruption) perustuva herukansilmukoin ja herukkakoin torjuntamenetelmä / vastuu MTT/KSU Tuomo Tuovinen 4. kehittää varistetaudin ja harmaalaikkutaudin torjuntamenetelmiä luonnonmukaiseen viljelyyn / yhteistyö MTT/KSU Päivi Parikka
Vastaava tutkija
Kivijärvi Pirjo Hankkeen kesto 2000 - 2003
Asiasanat
mustaherukka, punaherukka, Ribes, katteet, lajike, biologinen torjunta, tuholaiset, varistetauti, harmaalaikkutauti, taudit, herukansilmukoi, herukkakoi, herukkalasisiipi, feromonit, luonnonmukainen viljely
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|