Tavoite: Tutkimuksen tavoitteena on selvittää optimaalinen valkuaistäydennyksen taso maitovalkuaisen tuotannon kannalta ottamalla huomioon maidon juustoutuminen ja juuston laatu. Vaikuttavuus: Tutkimuksen tuloksena kehitetään ruokintamalli, joka tuottaa erityisesti juustomeijereiden kannalta hyvälaatuista maitoa. Tausta: Aikaisemmissa kotimaisissa tutkimuksissa on osoitettu, että valkuaisruokinnalla voidaan vaikuttaa maidon juustoutuvuuteen. Toisaalta runsaaseen valkuaisruokintaan liittyvä suuri maidon ureapitoisuus voi huonontaa maidon laatua juuston valmistuksen kannalta. Soijarouhetta on yleensä pidetty hyvänä lypsylehmien valkuaisrehuna. Suomalaisissa tutkimuksissa rypsirouheella ja -puristeella on kuitenkin saatu erittäin hyviä tuotosvasteita. Maitotuotos on lisääntynyt keskimäärin n. 1 kg/pv korvattaessa viljaa rypsirehuilla nurmisäilörehupohjaisella ruokinnalla. Samalla maidon valkuaispitoisuus on hieman lisääntynyt ja rasvapitoisuus vähentynyt. Rypsipuristeen etuna voidaan pitää myös sitä, että sen sisältämä rasva on saanut aikaan edullisia muutoksia maidon rasvahappokoostumuksessa ilman rasvalisäyksille tyypillisiä haittoja (kuidun sulavuuden huononeminen, rehun syönnin vähentyminen ja maidon valkuaispitoisuuden vähentyminen). Rypsin edullinen tuotantovaikutus nurmisäilörehuruokinnalla voi johtua osittain sen suuresta histidiinipitoisuudesta. Kasvivalkuaisrehuista rypsi on parhaita histidiinin lähteitä, kun taas soija on tässä suhteessa huonompi. Rypsipuristeen etuna on myös sen maidon juoksettuvuutta parantava vaikutus, mikä on etu juustonvalmistuksen kannalta. Rypsin ja soijan tuotantovaikutusta ei kuitenkaan ole vertailtu siten, että tutkimuksessa olisi käytetty useampaa valkuaistasoa jolloin saadaan vertailtua tuotosvastetta selvästi paremmin kuin vertailun tapahtuessa yhdellä tasolla. Suoritus: Tässä tutkimusprojektissa tehtävissä kokeissa verrataan rypsirehujen ja soijan vaikutuksia maidontuotantoon, maidon koostumukseen, rehun sulavuuteen ja tiettyihin veriparametreihin vapaalla säilörehuruokinnalla. Edelleen selvitetään ruokintojen vaikutus maidon rasvahappokoostumuksiin, juoksettuvuusominaisuuksiin ja juustosaaliiseen sekä mitataan maidon rasvaliukoisten vitamiinien pitoisuudet ja antioksidatiivinen kapasiteetti.
Vastaava tutkija
Vanhatalo Aila Hankkeen kesto 2000 - 2004
Asiasanat
lypsylehmä, säilörehu, rypsipuriste, soijarouhe, valkuaisruokinta, maidon koostumus, juustoutuminen, antioksidatiivinen kapasiteetti
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|